Forum

STRONA GŁÓWNA | GITARZYŚCI MIESIĄCA | IMPREZY
SZKOŁY MUZYCZNE | REDAKCJA

ZalogujUżytkownikHasło
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie    
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Forum swiatgitary.pl Strona Główna » Elektryczna

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Mostek Tune O Matic - zakładanie strun - pytanie
Autor Wiadomość
raul791

PostWysłany: Nie Kwi 18, 2010 11:57 am    Temat postu: Mostek Tune O Matic - zakładanie strun - pytanie Odpowiedz z cytatem

Witajcie!

Posiadam gitarę Vintage V100 z mostkiem Tune O Matic (kopia Les Paul).

Na jednym z filmików na yt widziałem, jak koleś mówił, aby przy zakładaniu strun owinąć przy mostku struny, tzn założyć nie tak jak jest na tym obrazku:

tylko żeby struny wkładać od strony "wewnętrznej", aby "owinąć" wokół tej pierwszej części mostka (z tymi dużymi śrubami). Ponoć lepiej gitara trzyma strój wtedy.

Czy mogę to zrobić w swojej gitarze? Czy jest to niebezpieczne/niepolecane?
Powrót do góry
DJ2v

PostWysłany: Nie Kwi 18, 2010 5:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Porysujesz sobie strunociąg, innych konsekwencji chyba nie będzie. Bardzo wątpię w możliwość poprawy trwałości stroju w ten sposób Smile

Może chodziło o połączony mostek i strunociąg jak w niektórych PRSach? Tam struny zakłada się od drugiej strony, na strunociągu mamy naciętą menzurę.
Powrót do góry
raul791

PostWysłany: Nie Kwi 18, 2010 7:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie nie, koleś to pokazuje na takim mostku jakim jest w Les Paul.

http://www.youtube.com/watch?v=8Vugtt75oDE&feature=related

Na tym filmiku to pokazuje właśnie (od 1:45).[/url]
Powrót do góry
DJ2v

PostWysłany: Pon Kwi 19, 2010 6:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gość pewnie ma jakieś swoje racje, struny pewnie mogą przesuwać się po mostku, co zapobiegnie rozstrojeniom przy mocniejszych uderzeniach. Jednak 99,99% ludzi zakłada struny jak Pan Bóg przykazał, tj. jak na Twoim zdjęciu, takoż radzę i Tobie Smile
Powrót do góry
raul791

PostWysłany: Pon Kwi 19, 2010 7:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A co tam, założę jak ten koleś na filmiku i podzielę się po jakimś czasie "wrażeniami" czy to coś daje czy nie Very Happy Smile
Powrót do góry
Dudzik

PostWysłany: Pon Kwi 19, 2010 11:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wprawdzie na elektryku już nie gram, ale jak jeszcze miałem swojego LP, to jakoś nigdy nie mogłem się przekonać coby założyć w ten sposób struny.

Gościu na filmiku nie podaje jakichś konkretnych argumentów: wspomina jedynie o tym, że "jego" sposób powoduje mniejsze naprężenie strun między strunociągiem a mostkiem. Możliwe, że ma to wpływ na żywot struny - w przypadku strun wiolinowych, podczas podciągania, napięcie jest jakby rozkładane równolegle na dłuższym kawałku struny. W przypadku, gdy mamy założone struny jak bozia przykazała, to struna najpierw opiera się na krawędzi mostka, a potem na tym małym siodełku na mostku - co skutkuje tym, że tak jakby dwa odcinki o różnej długości przyjmują to napięcie - i łatwiej o zerwanie.

Z tego co pamiętam, to właśnie w tym miejscu często pękała mi struna. Teraz, w akustyku, problemu strunociąg->mostek nie uświadczam i jak już struna się zrywa, to między siodełkiem a kluczem...
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum swiatgitary.pl Strona Główna » Elektryczna Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1