Forum

STRONA GŁÓWNA | GITARZYŚCI MIESIĄCA | IMPREZY
SZKOŁY MUZYCZNE | REDAKCJA

ZalogujUżytkownikHasło
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie    
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Forum swiatgitary.pl Strona Główna » Warsztaty

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Pomijany temat w kursach gitarowych
Autor Wiadomość
maciej_ka

PostWysłany: Wto Lis 03, 2009 4:20 pm    Temat postu: Pomijany temat w kursach gitarowych Odpowiedz z cytatem

Cześć!
Większość kursów gitarowych, z jakimi miałem styczność (dvd, kursy w Internecie, książki) zaczynając od budowy i sposobu trzymania gitary oraz podstaw teorii (nuty, interwały, budowa akordów) przechodzi do skal, pasaży, improwizacji. Brakuje mi praktycznych porad dotyczących gry rytmicznej, typu: "jak wytłumić strunę A grając akord D-dur nastepujący po A-dur (xx0232 następuje po x02220), zakładając, że nie chcesz do tego użyć kciuka lewej ręki (nie chcesz obejmować szyjki)". Wiem, że dźwięk A jest dźwiękiem składowym akordu D-dur, ale załóżmy że chcę aby najniższym dźwiękiem była jednak pryma akordu. Najprościej wytłumić wtedy prawą ręką, ale przy grze "ogniskowej" prawa ręka nie ma kontaktu ze strunami, tak samo w przypadku gry na gitarze klasycznej (z wyjątkiem palców).
To jest tylko przykład, ale wydaje mi się, że zbyt często/zawsze tego typu problemu są pomijane. Mam nadzieję, że się mylę i ktoś wskaże odpowiednie materiały dydaktyczne, aby mi to wytknąć Smile
Pozdrawiam
Powrót do góry
RedAktor
Site Admin

PostWysłany: Wto Lis 03, 2009 6:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wbrew pozorom, to jest bardzo trafne i ważne pytanie. W gitarze elektrycznej problem tłumienia strun jest jednym z ważniejszych elementów techniki.
W przypadki gitary klasycznej bardzo często jest pomijany, ze zgubnym skutkiem. Dlaczego? Otóż: kiedyś, gdy nie było nagłośnienia, mikrofonów, wzmacniaczy, dźwięk gitary klasycznej dość szybko ulegał wytłumieniu samoistnie (tzn. po uderzeniu w strunę, dźwięk był i tak dość cichy, a po chwili prawie niesłyszalny). Tworzyło to swoiste "tło" dla następnych dźwięków. Ogólnie efekt taki powodował większe wypełnienie sali koncertowej.
W momencie jednak wprowadzenia nagłosnienia (a przede wszystkim możliwości rejestracji studyjnej) gitarzyści klasyczni stanęli przed koniecznością tłumienia niechcianych dźwięków, które - na nagraniach - były wyraźnie słyszalne (w przeciwnieństwie do koncertów bez nagłośnienia).
Wypracowano różnego rodzaju techniki tłumienia poszczególnych strun. I to zarówno za pomoca użycia palców lewej, jak i prawej ręki.
W przypadku, macieja_ka radziłbym popróbować (w przypadku grania akordowego) tłumić niechciane struny palecem lewej ręki. Np. w przypadku akordu D-dur zagrać go 3 4 2 palcem, a struny E i D stłumić wskazującym.
Tego rodzaju techniki trudno jednak znaleźć w popularnych szkółkach, ponieważ rzadko takie problemy porusza się w początkowych okresach nauki, ze wzgledu na wysoki poziom trudności.
Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, ze ten problem poruszył Scott Tennant w jednej z cześci "Pumping nylon". Popatrz również na nagrania Davida Russella, który stosuje różne ciekawe techniki w tłumieniu strun.
A jeśli grasz na gitarze akustycznej, to popatrz na nagrania Tommiego Emmanuella.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum swiatgitary.pl Strona Główna » Warsztaty Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1