|
| swiatgitary.pl - SwiatGitary |
 |
| GITARA KLASYCZNA - jaka wersja ? |
| czasopismo - papier + internet |
|
54% |
[ 6 ] |
| rozbudowany dział "klasyczny" w TOP Guitar |
|
36% |
[ 4 ] |
| tylko wersja elektroniczna |
|
9% |
[ 1 ] |
|
| Wszystkich Głosów : 11 |
|
| Autor |
Wiadomość |
Grendel
|
Wysłany: Pon Gru 04, 2006 9:21 am Temat postu: GITARA KLASYCZNA - WERSJA PAPIEROWA |
|
|
Wielka szkoda, że nie ma w tej chwili w Polsce żadnej pozycji - czaspisma poświęconego w 100% gitarze klasycznej !!!!!!!
Tyle konkursów, festiwali, koncertów i brak miejsca, gdzie można to wszystko opisać. Śmieszy mnie porównywanie gitary klasycznej z gitarą elektryczną, która lepsza, ważniejsza, itp. - obie mają wkład w rozwój muzyki. Bez gitary klasycznej, bez kompozytorów i muzyków takich jak John Dowland, Domenico Scarlatti, Francisco Tarrega, Augustin Barrios Mangore, Leo Brouwer, Jorge Cardoso, Domenico Scarlatti, Fernando Carulli, MAURO GIULIANI, Fernando Sor, Isaac Albeniz, Napoleon Coste, Mario Castelnuovo-Tedesco, John W. Duarte, Roland Dyenes, Paco de Lucia, Federico Moreno Torroba, Manuel Ponce, Andrew York i wielu, wielu innych nie byłoby dzisiaj muzyki takiej jak w wykonują współcześni gitarzyści. Tragedią dla młodzieży jest brak popularyzacji klasycznej muzyki czy to gitarowej, czy orkiestrowej, poważnej. Jeden program w radiu (Program II) i TVP Kultura w niewielkim (prawie żadnym) stopniu prezentują wykonawców gitarowej muzyki klasycznej. W szkołach - wychowanie muzyczne - śmiech !!! Zamiast uczyć dzieci o dokładnej budowie tasiemca uzbrojonego lepiej byłoby propagować muzykę klasyczną, nauczać "chodzenia" do filharmonii, opery, operetki. W Polsce muzyka klasyczna jest gdzieś w wielkim cieniu, propaguje się natomiast słuchanie Manadryny i innych podobnych wynalazków. W krajach zachodnich muzyka poważna ma bardzo duże znaczenie i Ci muzycy, którzy grają np. na gitarze klasycznej są znani, podziwiani, nagłaśniani, czynnie koncertują, zarabiaja godziwie na życie, nie to co u nas. |
|
| Powrót do góry |
|
Jumping Moderator
|
Wysłany: Pon Gru 04, 2006 11:37 am Temat postu: |
|
|
Ja nie będę prównywał ale pisał o tym co mnie interesuje. A interesuje mnie przede wszystkim gitara elektryczna i wszystko co jest z nią związane. Czyli wzamcniacze, efekty, programy muzyczne, wszelkiego rodzaju uzrądzenia rejestrujęce dzwięk, wywiady z muzykami, zespołami, wszelakiego rozdzaju warsztaty: jak porady studujne czy wiedza na temat odpwiedniego stosowania efektów itd. Również ciekawią mnie gitary elektro-aukustyczne - w mniejszym stopniu, ale lubie mniej więcej wiedzieć co?, gdzie?, i za ile?. Natomiast w ogóle nie interesuje mnie gitara klasyczna, i co za tym idzie muzyka klasyczna. I nie neguje jej ważności, wpływu na gitarę elektryczną, itd. Poprostu to nie moja bajka.
Dlatego kupując magazyn gitarowy, gdzie nie ma nic wspólnego z gitarą klasyczną, nie chce żeby powstał w nim odzielny dział jeszcze rozszerzony na temat gitary klasycznej. Tak już zaczyna mnie drażnić ilość testów dotyczących sprzętu basowego. Co innego np. wywiad z jakims zawodowym basistą od czasu do czasu.Osobiście uważam, że tyle się dzieje na świecie i jest tyle wszelakiego materiału, że powinny być odzielne pisma dla gitarzystów i basistów. Jedni i drudzy byliby szczęśliwi. TG to dwu-miesięcznik, który powinien być stricto gitarowy. Bardzo dobrze się stało, że wypuścili magazyn dla perkusistów. To samo by się sprawdziło dla basistów.
Gitara klasyczna też powinna miec swój magazyn (i gdzieś taki widziałem, ale nie wiem czy jeszcze jest na rynku czy go wycofali). Tylko problem w tym że jest to znacznie mniejsza grupa ludzi niż w przypadku pozostałych 3-ech grup muzycznych. I utrzymanie takiego magazynu jest zapewne ciężkie. Dlatego w dobie internetu, musi powstać jakaś profesjonalna strona dla gitarzystów klasycznych. Ankiety nie wypełniam bo jest mi to obojętne - ja i tak nie będę tam zaglądał.
Moja prośba do redakcji. Jako prenumerator magazynu TG proszę o poszerzanie wiedzy dotyczącej gitary elektrycznej, a nie rozdrabniania się na działy dotyczące gitary klasycznej, mandoliny itd. Jak będzie mnie to kiedyś interesować, to nie chce o tym czytać w TG! |
|
| Powrót do góry |
|
Randal
|
Wysłany: Pon Gru 04, 2006 2:10 pm Temat postu: |
|
|
| Znalazłem to szperając po internecie, chyba redakcja się do czegoś szykuje !!!! www.swiatgitary.pl |
|
| Powrót do góry |
|
programator
|
Wysłany: Nie Maj 17, 2009 8:23 pm Temat postu: |
|
|
| Gitara klasyczna jest trochę niszowa i zapewne z tego względu wydawanie czasopisma prawdopodobnie nie jest zbyt opłacalne... Jeśli już to gitara klasyczna i flamenco. |
|
| Powrót do góry |
|
Jumping Moderator
|
Wysłany: Pon Maj 18, 2009 7:40 am Temat postu: |
|
|
Ale połączenie jej np. z flamenco i może z czyms jeszcze to nie jest głupi pomysł
Może magazyn nie cieszyłby się takim wzięciem jak TG czy inne tego typu magazyny ale ne pewno znalazłby swoich odbiorców.
Tak samo zastanawiam się dlaczego ni epowstał oodzielny magazyn dla basistów? w Polsce jeszcze czegoś takiego nie widziałem. A przecież trochę ich jest. Wszyscy byliby happy  |
|
| Powrót do góry |
|
|
|
 |
 |
|