Forum

STRONA GŁÓWNA | GITARZYŚCI MIESIĄCA | IMPREZY
SZKOŁY MUZYCZNE | REDAKCJA

ZalogujUżytkownikHasło
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie    
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Forum swiatgitary.pl Strona Główna » Warsztaty

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Kostkowanie i wydobywanie dźwięków z gitary - problem
Autor Wiadomość
MixMachine

PostWysłany: Sob Mar 03, 2007 5:55 pm    Temat postu: Kostkowanie i wydobywanie dźwięków z gitary - problem Odpowiedz z cytatem

Tylko proszę się nie wkurzać i nie śmiać, ale mam problem, a jestem początkujący.
Nie za bardzo wiem jak to określić, ale się postaram jak to będzie możliwe...
Więc tak. W końcu dość teorii - nabyłem gitarę i chcę trochę poćwiczyć.
I tu jest problem - grając jakiś akord lub dźwięk naciskam sobie strunę/struny na progu x i uderzam w nią/nie kostką. Wydobywa się dźwięk (co za odkrycie Laughing ) i jak mam ten dźwięk stłumić/zatrzymać? Puszczając trzymany próg? Wtedy dalej po puszczeniu struna wydaje lekki dźwięk i w ogóle to nie brzmi najepiej. Proszę o szybką, konkretną odpowiedź.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
qbert

PostWysłany: Sob Mar 03, 2007 7:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie wiem czy dobrze zrozumialem o co ci chodzi ale sadze chodzi o wytlumianie strun...:] istnieje technika zwana palm muttingiem czyli tlumienie strun przy pomocy nadgarstka opartego przy mostku gitary,mozesz tez tlumic struny lewa reka ale poki co probuj to robic nadgarstkiem...nie bede ci tlumaczyl co i jak po prostu zobacz jak to powinno wyggladac,tak chyba bedzie najlepej.
tu np gosc pokazuje jak to +/- wyglada....http://www.youtube.com/watch?v=PaBqUpKDO5k

wal z pytaniami od razu ,po to jest to forum;)
pozdr.
Powrót do góry
MixMachine

PostWysłany: Sob Mar 03, 2007 8:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

chodzi o to, że gdy np. gram na strunie e i musze zmienić szybko strunę na d jako na kolejną to chcę wytłumić e by nie było jej słychać. (by było słychać tylko jedną "nową", a nie "nową" i "starą").
to chyba nawet o to chodzi co mi wysłałeś. Smile
Powrót do góry
DeV

PostWysłany: Nie Mar 04, 2007 1:37 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MixMachine napisał:
chodzi o to, że gdy np. gram na strunie e i musze zmienić szybko strunę na d jako na kolejną to chcę wytłumić e by nie było jej słychać. (by było słychać tylko jedną "nową", a nie "nową" i "starą").
to chyba nawet o to chodzi co mi wysłałeś. Smile

ja to robię palcem lewej ręki, po prostu delikatnie przykładasz palec do struny i powinna się wytłumić. Tylko z wyczuciem żeby nie docisnąć do progu bo zabrzęczy.
Powrót do góry
mutt

PostWysłany: Nie Mar 04, 2007 9:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja radzę tak: Jak schodzisz dźwiękami od strun wiolinowych w stronę basowych, czyli w dół to poprzednią strunę tłumisz lekko pochylając palec i dotykając ją opuszkiem. A jak wchodzisz do góry to nie odrywasz palców gwałtownie od struny, tylko delikatnie i wtedy nie powinna się wzbudzić.
Powrót do góry
MixMachine

PostWysłany: Nie Mar 04, 2007 11:01 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzięki wielkie Smile
wszystkie odpowiedzi się przydają :]
Powrót do góry
Qik

PostWysłany: Pon Mar 05, 2007 3:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja to nadgarstkiem robię.
Powrót do góry
Grisha
Moderator

PostWysłany: Wto Mar 06, 2007 8:46 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mi si wydaje, że tego nie idzie wyćwiczyć. To naturalna właściwość każdego z nas. U mnie to jest tak... Jak gram jakiś riff o charakterze solówkowym, to używam do tego wszystkich palców. Jeśli muszę szybko zmienić struny zatrzymując ich wybrzmiewanie, to palec który jako ostatni określał dźwięk pozostaje przy strunie.

Można to nazwać pająkiem na pajęczynie Very Happy
Powrót do góry
Adios720

PostWysłany: Pon Sie 18, 2008 3:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

po prostu dotykasz lekko strunę palcem prawej ręki. Puszczanie palca lewej ręki zabronione, bo to jest gra legato. Wszystko jest dokładnie opisane w "ABC gitary"
Powrót do góry
Hoze666

PostWysłany: Wto Sie 19, 2008 7:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nic nie jest zabronione!!!! Nie ma tu też jedynej słusznej metody!!

1. ćwicz te przejścia najpierw powoli, po jakimś miesiącu powinny wychodzić już naturalnie.
2. można tłumić struny nadgarskiem ręki kostkującej (przykładając nadgarstek w okolice mostka - "Palm Muting"), palcami tej ręki (kostkującej) w momencie, w którym chcemy, żeby zatrzymać dźwięk, lub też delikatnie zabierając palce z progów (standardowo lewa ręka Razz) (na przykład wykonuje się to często podczas sweep pickingu, niektórzy w połączeniu z delikatnym Palm Mutingiem).

(temat trochę późno odświeżany, ale niektórym może się przydać)
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum swiatgitary.pl Strona Główna » Warsztaty Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1