Forum

STRONA GŁÓWNA | GITARZYŚCI MIESIĄCA | IMPREZY
SZKOŁY MUZYCZNE | REDAKCJA

ZalogujUżytkownikHasło
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie    
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Forum swiatgitary.pl Strona Główna » Warsztaty

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Parę nietypowych akordów z użyciem otwartych strun i flażole Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
zenwro

PostWysłany: Sob Kwi 15, 2006 4:09 pm    Temat postu: Re: Parę nietypowych akordów z użyciem otwartych strun i fla Odpowiedz z cytatem

Yagyu napisał:
..te w których jest zanotowana alteracja kwinty (b7 #7)

Chyba się (niegroźnie Wink) machnąłeś w tym nawiasie, opisując składniki akordu ..
Powrót do góry
Yagyu

PostWysłany: Sob Kwi 15, 2006 4:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rzeczywiście, dzięki, już porpawiłem pozatym zapraszam do kursu tworzenia nietypowych akordów

Edit:

Jak parę osób pmoze zauważył to co w TG się ukazało jako mój post niezabardzo miało z nim cos wspólnego;) tutaj jest pelna wersja tekstu który napisałem zeby coś się tam pojawiło a i wiem że jest głupio napisany ale powstał w 3 godziny;)

Użycie akordów z pustymi strunami i flażoletami
Dariusz Jackowski
Wyobraź sobie taką sytuację - masz to szczęście, że Twój wokalista jak wymyśla utwór to gra sobie jakieś proste akordy na gitarze i przynosi już coś wiecej nic sam tekst i melodie. Inna sprawa jest taka, że kolejny raz trzeba zrobić aranż do utworu na tych samych prostych akordach, z dosć prosta harmonią. I tak nowy utwór jaki przyniósł to w refrenie C e a d G x4 C, a zwrotka to rozłożone akordy: a d a d e a d a d G. Jako że jesteś gitarzystą to na Twoje barki spada obowiazek zrobienia z tego hitu wszechczasów (a przynajmniej utworu, z którym nie będziecie wstydzili sie wyjść), na dodatek zespół zażyczył sobie akustyczny kawałek (odpada wiec mozliwość zagrania superciężkiego riffu, który wgniecie publike w podłogę).
Na sam początek warto się zająć refrenem -wiadomo że robiać ciekawe bicie można sporo rzeczy przepchnąć, jednak poza strona rytmiczną, warto byloby urozmaicic brzmienie akordów jakoś. Jednym z prostszych i bardziej efektownych rozwiązań jest użycie pustych strun, dzięki czemu tanim kosztem bedziemy mieć ciekawie brzmiąca harmonię. Powiedzmy że chcemy żeby przez większosć refrenu wybrzmiewały nam puste struny E i H (przy okazji ruch akordów będzie brzmiał płynniej). Jako, że C spełnia tutaj role toniki oczywiste wydaje sie zagranie jako Cmaj7 - 032000, ale mimo że mamy tu nasze dwie puste struny, to ten voicing brzmi nie dosć że standardowo to jeszcze dosć słodko i bez energi, za to mamy inny całkiem przyjemny chwyt Cmaj7 w dodatku o bardzo rockowym brzmieniu - x35500. Idziemy dalej, mamy e, żeby przejście było dość przyjemne mozemy zamienić to na Emadd9 - 024000 lub E9 - 024030 (niestety poświęcamy tu pustą H), dość ciekawym rozwiązaniem będzie wykorzystanie tych obu akordów, jeden po drugim. Zostajac dalej przy rozszerzaniu akordów o nony i wykorzystaniu dwóch różnych chwytów zajmijmy się a - dwa nasuwające się akordy to Asus2 - X02200 i Am9 - X05500, ponieważ byliśmy w okolicach drugiego progu, ta kolejność również wydaje sie dobra. Teraz czas na d, wylądowaliśmy na piatym progu i zaczęlismy stosować akordy z dodaną noną - w tym momencie warto wykorzystać kolejny łapany na rockowy sposób akord - D6sus2 - X57700. Teraz G i wypadałoby wrócic w okolice 3 progu, przykładowym rozwiązaniem może być uzycie akordu Barre`owego G, tylko z otwarciem dwóch najwyższych strun - G6 355400. Teraz tylkodobierzmy bicie i refren z głowy.
Teraz trzebaby coś zrobić ze zwrotką. Jako żemielismy tam rozłożone akordy, mozna się pobawić w ładne prowadzenie głosów i zmieniać odrobine akordy pomiędzy powtórzeniami. Jak pamieacie kończywmy refren na akordzie X35500,, naturalne wydaje się użycie teraz Am9 -X05500, następny w kolejce jest d - mamy w tej oklicy kilka dobrych voicingów - xx0565 (Dm7), xx0765, czy xx0560 (Dm9). Idźmy teraz w górę mamy tu dla a - x0 10 9 10 0 i Amadd9 - x0 10 9 12 0, dla d mamy dwie wersje Dm9 - xx0 10 10 12 i xx0 10 10 0. Teraz trzeba dać Em - efektowny bedzie Em7 - 07<12><12><12><12>. Za drugim powtórzeniem potrzebujemy jakiegos G i jednocześnie dostać się gdzies w dół, można to zrobić w ten sposób: zaczynamy od G6 - 0 10 12 12 0 0 i przesuwamy naszą kwintę w dół mając po kolei - E5 079900 D6sus2 057700 i w końcu Cmaj7 035500 - przy okazji wyszło bardzo miłe dla ucha przejscie. W całej zwortce należy pamietać o dbrym prowadzeniu głosó, tak żeby utwór sam "płynął".
Na sam koniec, jeśli forma jest standardowa i utwór kończy się refrenem można użyc dobrego rozwiązania harmoni w C - robimy slide z 7 progu na 8 na najniższej struniwe, po czym rozkładamy (delikatnie uderzamy struny po kolei) akord Cmaj9 - 8X<12><12><12><12> (proste, a jakie efektowne).
Mam nadzieje że artykuł ten pomógł Wam zrozumieć jakie możliwości kryje w sobie użycie flażóletów i pustych strun do grania harmoni, jak również zwrócił Wam uwagę na nowe możliwości wynikające z tego jeśli chodzi o aranż parti gitary. Miłego komponowania utworów na platynową płytę!
Powrót do góry
Jumping
Moderator

PostWysłany: Pon Maj 15, 2006 10:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Yagyu napisał:
Jak parę osób pmoze zauważył to co w TG się ukazało jako mój post niezabardzo miało z nim cos wspólnego;)

Po jakiemu to, armeńsku? Cool

Przypominam o funkcji Edit - bo ryknę normalnie Cool
Powrót do góry
Yagyu

PostWysłany: Pon Maj 15, 2006 10:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sory nie zauważyłem, że ostatni post był mój Wink
Powrót do góry
slowik

PostWysłany: Sro Lut 20, 2008 1:35 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chciałbym wrócić do meritum. Właśnie wyważyłem otwarte drzwi i znalazłem dwa, całkiem fajne akordy. Pierwszy to zwyczajny C dur - X35050. Niby nic, ale brzmi to tak, jakbyśmy włączyli chorus, z uwagi na podwójną tercję i kwintę.
Drugi akord, podobny - X57070. To D11 bez septymy.
Podobne efekty uzyskujemy, przesuwając palce po podstrunnicy, ustawione w akordach otwartych. E dur to klasyka gatunku, stosowana w flamenco ale inne akordy reż fajnie brzmią. Robią się z tego całkiem ciekawe klimaty.
Innym, ciekawym przykładem jest uproszczenie akordu zmniejszonego. Np. X23400, X34500, X45600. Mnie się bardzo podoba zestawienie X57700 i X45600.
Nie znam się na harmonii, jak Yagyu, więc nie napiszę, do czego można takie akordy zastosować. Gdyby ktoś zechciał uzupełnić lub dokładniej wyjaśnić, gdzie można to stosować - byłbym zobowiązany.
Powrót do góry
Yagyu

PostWysłany: Sro Kwi 23, 2008 5:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

własnie załapałem kontuzje łapy wyłaczajacą mnie z grania na pare tygodni to mam czas tu wejść Wink niedługo wrzuce te akordy slowika (z zaznaczonym autorstwem) do głónego postu z odpowiednimi nazwami, zastosowanie moze być tylko teoretyczne póki co bo nie mam nawet jak ich złapać i sprawdzic
Powrót do góry
slowik

PostWysłany: Czw Lip 24, 2008 8:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To ja dorzucę jeszcze parę "swoich" akordów, czyli takich, które gdzieś znalazłem lub sam wykombinowałem na gryfie.
Spróbuję je nazwać, jednak mogę to źle zrobić, bo nie jestem zbyt biegły w teorii. Jeśli ktoś pomógłby to zrobić poprawnie - byłbym wdzięczny.
Być może niektóre z nich już zostały zaprezentowane ale, mimo wszystko - napiszę.

Najpierw coś z okolic E:
024100 - to chyba Eadd9
024200 - bez tercji czyli zawieszony. Czyżby Esus4add9?
024400 - Esus4 ale brzmi "chorusowo"
079000 - E moll
079080 - j.w.
099700 - Esus2 (znalazłem w tabulaturze Randy'ego Rhoadsa)

Teraz Fis
X44200 - to coś od f#. Jakby f#add11add13
X44000 - podobnie, tylko nie umiem go nazwać
X44300 - to chyba F#7add11

Gis
X66400 - jakiś Gis moll. Chyba g6
X66500 - teoretycznie powinien być strasznie fałszywy ale brzmi ładnie

A
X77600 - Aadd9
577000 - Asus2add13
X791000 (struna G - 10 próg) - A5, brzmi tak jakoś... celtycko

H
X20400 - h add11
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum swiatgitary.pl Strona Główna » Warsztaty Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4