|
| swiatgitary.pl - SwiatGitary |
 |
| Autor |
Wiadomość |
zenwro
|
Wysłany: Sob Kwi 15, 2006 4:09 pm Temat postu: Re: Parę nietypowych akordów z użyciem otwartych strun i fla |
|
|
| Yagyu napisał: | ..te w których jest zanotowana alteracja kwinty (b7 #7)
|
Chyba się (niegroźnie ) machnąłeś w tym nawiasie, opisując składniki akordu .. |
|
| Powrót do góry |
|
Yagyu
|
Wysłany: Sob Kwi 15, 2006 4:12 pm Temat postu: |
|
|
rzeczywiście, dzięki, już porpawiłem pozatym zapraszam do kursu tworzenia nietypowych akordów
Edit:
Jak parę osób pmoze zauważył to co w TG się ukazało jako mój post niezabardzo miało z nim cos wspólnego;) tutaj jest pelna wersja tekstu który napisałem zeby coś się tam pojawiło a i wiem że jest głupio napisany ale powstał w 3 godziny;)
Użycie akordów z pustymi strunami i flażoletami
Dariusz Jackowski
Wyobraź sobie taką sytuację - masz to szczęście, że Twój wokalista jak wymyśla utwór to gra sobie jakieś proste akordy na gitarze i przynosi już coś wiecej nic sam tekst i melodie. Inna sprawa jest taka, że kolejny raz trzeba zrobić aranż do utworu na tych samych prostych akordach, z dosć prosta harmonią. I tak nowy utwór jaki przyniósł to w refrenie C e a d G x4 C, a zwrotka to rozłożone akordy: a d a d e a d a d G. Jako że jesteś gitarzystą to na Twoje barki spada obowiazek zrobienia z tego hitu wszechczasów (a przynajmniej utworu, z którym nie będziecie wstydzili sie wyjść), na dodatek zespół zażyczył sobie akustyczny kawałek (odpada wiec mozliwość zagrania superciężkiego riffu, który wgniecie publike w podłogę).
Na sam początek warto się zająć refrenem -wiadomo że robiać ciekawe bicie można sporo rzeczy przepchnąć, jednak poza strona rytmiczną, warto byloby urozmaicic brzmienie akordów jakoś. Jednym z prostszych i bardziej efektownych rozwiązań jest użycie pustych strun, dzięki czemu tanim kosztem bedziemy mieć ciekawie brzmiąca harmonię. Powiedzmy że chcemy żeby przez większosć refrenu wybrzmiewały nam puste struny E i H (przy okazji ruch akordów będzie brzmiał płynniej). Jako, że C spełnia tutaj role toniki oczywiste wydaje sie zagranie jako Cmaj7 - 032000, ale mimo że mamy tu nasze dwie puste struny, to ten voicing brzmi nie dosć że standardowo to jeszcze dosć słodko i bez energi, za to mamy inny całkiem przyjemny chwyt Cmaj7 w dodatku o bardzo rockowym brzmieniu - x35500. Idziemy dalej, mamy e, żeby przejście było dość przyjemne mozemy zamienić to na Emadd9 - 024000 lub E9 - 024030 (niestety poświęcamy tu pustą H), dość ciekawym rozwiązaniem będzie wykorzystanie tych obu akordów, jeden po drugim. Zostajac dalej przy rozszerzaniu akordów o nony i wykorzystaniu dwóch różnych chwytów zajmijmy się a - dwa nasuwające się akordy to Asus2 - X02200 i Am9 - X05500, ponieważ byliśmy w okolicach drugiego progu, ta kolejność również wydaje sie dobra. Teraz czas na d, wylądowaliśmy na piatym progu i zaczęlismy stosować akordy z dodaną noną - w tym momencie warto wykorzystać kolejny łapany na rockowy sposób akord - D6sus2 - X57700. Teraz G i wypadałoby wrócic w okolice 3 progu, przykładowym rozwiązaniem może być uzycie akordu Barre`owego G, tylko z otwarciem dwóch najwyższych strun - G6 355400. Teraz tylkodobierzmy bicie i refren z głowy.
Teraz trzebaby coś zrobić ze zwrotką. Jako żemielismy tam rozłożone akordy, mozna się pobawić w ładne prowadzenie głosów i zmieniać odrobine akordy pomiędzy powtórzeniami. Jak pamieacie kończywmy refren na akordzie X35500,, naturalne wydaje się użycie teraz Am9 -X05500, następny w kolejce jest d - mamy w tej oklicy kilka dobrych voicingów - xx0565 (Dm7), xx0765, czy xx0560 (Dm9). Idźmy teraz w górę mamy tu dla a - x0 10 9 10 0 i Amadd9 - x0 10 9 12 0, dla d mamy dwie wersje Dm9 - xx0 10 10 12 i xx0 10 10 0. Teraz trzeba dać Em - efektowny bedzie Em7 - 07<12><12><12><12>. Za drugim powtórzeniem potrzebujemy jakiegos G i jednocześnie dostać się gdzies w dół, można to zrobić w ten sposób: zaczynamy od G6 - 0 10 12 12 0 0 i przesuwamy naszą kwintę w dół mając po kolei - E5 079900 D6sus2 057700 i w końcu Cmaj7 035500 - przy okazji wyszło bardzo miłe dla ucha przejscie. W całej zwortce należy pamietać o dbrym prowadzeniu głosó, tak żeby utwór sam "płynął".
Na sam koniec, jeśli forma jest standardowa i utwór kończy się refrenem można użyc dobrego rozwiązania harmoni w C - robimy slide z 7 progu na 8 na najniższej struniwe, po czym rozkładamy (delikatnie uderzamy struny po kolei) akord Cmaj9 - 8X<12><12><12><12> (proste, a jakie efektowne).
Mam nadzieje że artykuł ten pomógł Wam zrozumieć jakie możliwości kryje w sobie użycie flażóletów i pustych strun do grania harmoni, jak również zwrócił Wam uwagę na nowe możliwości wynikające z tego jeśli chodzi o aranż parti gitary. Miłego komponowania utworów na platynową płytę! |
|
| Powrót do góry |
|
Jumping Moderator
|
Wysłany: Pon Maj 15, 2006 10:11 pm Temat postu: |
|
|
| Yagyu napisał: | | Jak parę osób pmoze zauważył to co w TG się ukazało jako mój post niezabardzo miało z nim cos wspólnego;) |
Po jakiemu to, armeńsku?
Przypominam o funkcji Edit - bo ryknę normalnie  |
|
| Powrót do góry |
|
Yagyu
|
Wysłany: Pon Maj 15, 2006 10:17 pm Temat postu: |
|
|
sory nie zauważyłem, że ostatni post był mój  |
|
| Powrót do góry |
|
slowik
|
Wysłany: Sro Lut 20, 2008 1:35 am Temat postu: |
|
|
Chciałbym wrócić do meritum. Właśnie wyważyłem otwarte drzwi i znalazłem dwa, całkiem fajne akordy. Pierwszy to zwyczajny C dur - X35050. Niby nic, ale brzmi to tak, jakbyśmy włączyli chorus, z uwagi na podwójną tercję i kwintę.
Drugi akord, podobny - X57070. To D11 bez septymy.
Podobne efekty uzyskujemy, przesuwając palce po podstrunnicy, ustawione w akordach otwartych. E dur to klasyka gatunku, stosowana w flamenco ale inne akordy reż fajnie brzmią. Robią się z tego całkiem ciekawe klimaty.
Innym, ciekawym przykładem jest uproszczenie akordu zmniejszonego. Np. X23400, X34500, X45600. Mnie się bardzo podoba zestawienie X57700 i X45600.
Nie znam się na harmonii, jak Yagyu, więc nie napiszę, do czego można takie akordy zastosować. Gdyby ktoś zechciał uzupełnić lub dokładniej wyjaśnić, gdzie można to stosować - byłbym zobowiązany. |
|
| Powrót do góry |
|
Yagyu
|
Wysłany: Sro Kwi 23, 2008 5:01 pm Temat postu: |
|
|
własnie załapałem kontuzje łapy wyłaczajacą mnie z grania na pare tygodni to mam czas tu wejść niedługo wrzuce te akordy slowika (z zaznaczonym autorstwem) do głónego postu z odpowiednimi nazwami, zastosowanie moze być tylko teoretyczne póki co bo nie mam nawet jak ich złapać i sprawdzic |
|
| Powrót do góry |
|
slowik
|
Wysłany: Czw Lip 24, 2008 8:21 pm Temat postu: |
|
|
To ja dorzucę jeszcze parę "swoich" akordów, czyli takich, które gdzieś znalazłem lub sam wykombinowałem na gryfie.
Spróbuję je nazwać, jednak mogę to źle zrobić, bo nie jestem zbyt biegły w teorii. Jeśli ktoś pomógłby to zrobić poprawnie - byłbym wdzięczny.
Być może niektóre z nich już zostały zaprezentowane ale, mimo wszystko - napiszę.
Najpierw coś z okolic E:
024100 - to chyba Eadd9
024200 - bez tercji czyli zawieszony. Czyżby Esus4add9?
024400 - Esus4 ale brzmi "chorusowo"
079000 - E moll
079080 - j.w.
099700 - Esus2 (znalazłem w tabulaturze Randy'ego Rhoadsa)
Teraz Fis
X44200 - to coś od f#. Jakby f#add11add13
X44000 - podobnie, tylko nie umiem go nazwać
X44300 - to chyba F#7add11
Gis
X66400 - jakiś Gis moll. Chyba g6
X66500 - teoretycznie powinien być strasznie fałszywy ale brzmi ładnie
A
X77600 - Aadd9
577000 - Asus2add13
X791000 (struna G - 10 próg) - A5, brzmi tak jakoś... celtycko
H