Forum

STRONA GŁÓWNA | GITARZYŚCI MIESIĄCA | IMPREZY
SZKOŁY MUZYCZNE | REDAKCJA

ZalogujUżytkownikHasło
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie    
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Forum swiatgitary.pl Strona Główna » Warsztaty

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Pani domu prezentuje- Sweep picking - Jak zacząc?. Idź do strony 1, 2  Następny
Autor Wiadomość
Mz01

PostWysłany: Sob Kwi 15, 2006 2:37 pm    Temat postu: Pani domu prezentuje- Sweep picking - Jak zacząc?. Odpowiedz z cytatem

Sweep picking to czad !

* Przysłowiowe.. elOO *

Witam! Postanowilem napisac poradnik( Rolling Eyes Laughing ) lub kurs. jak kto woli, dotyczacy tej jakże wspaniałej techniki jaką jest Sweep picking. Tak od siebie dodam ,że jest to moja ulubiona technika , która sprawia mi wiele frajdy Smile .
Wiem, ze w internecie jest mnostwo tego typu poradnikow itd itp, ale ja pragne wam przedstawic sposób dzieki któremu sam nauczylem sie sweepowac. Nie jestem jakims sweepo-wymiataczem ale troszkę na ten temat wiem. Postaram sie jak najlepiej wyjasnic wszytko dot. tej techniki. Oczywiscie nie jestem wszechwiedziedzący i jak cos zle napiszę to mnie poprawiajcie, ofcouz.

*SWEEP - WTF?
Ok , zacznijmy od początku. Na czym polega sweep? Idea
Oględnie mowiąc jest to ogrywanie akordów... tylko szybko Twisted Evil hehe.
Grasz te same dziwęki które wchodzą w sklad akordów, Dlatego brzmi to jak progresje akordowe. Jesli chcecie zobaczyć jak wygląda to w praktyce to tutaj --> http://youtube.com/watch?v=jS4F3JZaIe4&search=sweep <---- jest link do videa na youtube , goscia który bardzo fajnie sweepuje. Najważniejsze jest aby kazdy dzwięk wybrzmiewał osobno. Kazdy dziwęk musi wplywac w kolejny, pamietaj aby odrwyac palec od progu zaraz po nacisnięciu i rownoczesnie naciskając na kolejnym dzwięku. Nie łap akordów i nie graj staccato, musisz płynąć(Rolling Eyes) Nie wiem czy jasno to wytłumaczylem.. inaczej nie umiem Laughing Rolling Eyes mYslę ze po obejrzeniu tego videa bedziecie mieli pojecie czym jest sweep picking. Jeśli nie to polecam kilka kawałków do posluchania albo jesli jestes ambitny, do pogrania Very Happy :

JerryC - Sweeping from heaven ( mozna znalesc na youtube)
Cacophony – Go Off
Cacophony – Speed Metal Symphony
Jason Becker - Altitudes
Jason Becker – End Of The Beginning
Jason Becker – Perpetual Burn
Jason Becker – Serrana
Joe Stump – Demons Eye
Michael Angelo – No Boundaries

Nie są to rzeczy proste oczywiście, ale wszyscy wiemy ze trening czyni mistrza Mr. Green
*

JAK ĆWICZYĆ?

Proponuje abys najpierw przyzwyczaił się do sweepów po 3 strunach , a potem przeszedł do 5 czy 6 strunowych. Niżej przykład , prosty sweep w formie akordu d-dur.

e-----------12-h--15--p--12----------------
B------13-------------------------13-------- h- hammer-on
G-12-------------------------------------12- p - pull-off

e---------------12-
B----------12------
G-----12----------
D-14-------------- <- ten przykład jest ważny. Pamiętaj aby nie przyciskać jednym palcem wszystkich dziweków na 12 progu, tutaj musisz zrollowac palca na kolejną strunę zaraz po wydobyciu dziwęku, tak aby kazdy dziwęk brzmiał osobno.

Jeżeli juz przyzwyczaiłeś się do tych cwiczen i czujesz się dosyc swobodnie, pocwicz ten przykład. Heh, w koncu jakis brzmiący przykład
Laughing
e---------15h19p15---------------------14h17p14---------
B-----17----------------17-----------15---------------15----
G-16------------------------16---14-----------------------14

e---------12h15p12---------------------11h14p11-----------
B-----13---------------13------------12-----------------12-----
G-12------------------------12---11-------------------------11-

kolejne:
e--------0--5--0---0--8-5--------5-8-5----5-12-8--------8-12-8----8-17-12--------
b------1---------1--------5----5--------5---------10--10--------10----------13----
g----2-----------------------5-----------------------9---------------------------14
d-----------------------------------------------------------------------------------
a-----------------------------------------------------------------------------------
e-----------------------------------------------------------------------------------

kolejne ćwiczenie które ładnie rysuje się nam w literke "M"

e-------------8-12-8--------8-15-10-----------------
b----------10--------10--10----------12-------------
g--------9--------------9---------------12-----------
d-----10-----------------------------------12--------
a--12-----------------------------------------14-10--
e----------------------------------------------------

I Ostatnie ćwiczenie, potem przejdziemy do sedna Exclamation Idea

E------------4--7--------------8--5---------------6--9--------
B----------5------6----------7------6-----------7------8-------
G--------6---------5------6-----------7-------8----------7-----
D------7-------------4--5----------------8--9--------------6--7... i tak dalej do
A----------------------------------------------------------------- konca gryfu.
E-----------------------------------------------------------------

Pamiętajcie aby kazde cwiczenie cwiczyc wolno, i dokladnie pamietajcie o kierunku kostki itd itp Laughing

* Najważniejsze formy Sweepów *

Teraz pokażę podsawowe frormy sweepów, które używa się w muzyce metalowej , rockowej. Wystarczy że nauczycie się tych na pamięć i juz nic nie powinno was zaskoczyć. A mówię tu o formach : C-dur, D-mol, E-dur, E-mol, A du i A mol. A wiec :

Forma C - DUR:
|--------------12--15--12-------------|
|-----------13------------13----------|
|--------12------------------12-------|
|-----14------------------------14----| ( niżej podaję opalcowanie)
|--15------------------------------15-|
|-------------------------------------|
___4_ 3__ 1__2__1___4___1__2__1__3__4_

Forma D-moll

|--------------11--15--11-------------|
|-----------13------------13----------|
|--------12------------------12-------|
|-----13------------------------13----|
|--15------------------------------15-|
|-------------------------------------|
__4___2__1__2__1___4___1_2__1___2__4

Forma E-moll

|----------------9-12-9----------------|
|--------------9--------9--------------|
|------------9------------9------------|
|---------11----------------11---------|
|------11----------------------11------|
|-9-12----------------------------9----|
__1_4__3__3__1_1_1_4__1_1_1_3__3__1

Forma E-dur
|-----------------9-13-9-----------------|
|---------------9--------9---------------|
|------------10------------10------------|
|---------11------------------11---------|
|------11------------------------11------|
|-9-13------------------------------9----|
__1__4__3__3__2_1_1_4__1_1_2__3___3_1

Forma A-moll
|---------------9-14-9---------------|
|------------10--------10------------|
|---------11--------------11---------|
|------11--------------------11------|
|-9-12--------------------------9----|
|------------------------------------|
__1_4__3__3__2__1__4_1_2__3__3__1

forma a-dur

|---------------9-14-9---------------|
|------------11--------11------------|
|---------11--------------11---------|
|------11--------------------11------|
|-9-13--------------------------9----|
|------------------------------------|
__1__4__3__3__3_1_4_1__3__3__3__1

Tyle o formach \m/.

aaa.. warto tez wspomniec iż sweepy najlepiej brzmią na pickupie pryz gryfie, to tak z ciekawostek Laughing , ale nie wątpię iż sami byście do tego doszli. heh.
Na koniec , jak juz opanujecie te cwiczenia i formy polecam Neoclassical Sweeps pana Theodora Zairasa. Nie są taie trudne na jakie wyglądają Mr. Green :

I ogólnie dla Shredderów polecam tą witrynę www.chopsfromhell.com
ponad 350 swietnych darmowych lekcji zagrywek itp.

No, chyba to by bylo na tyle odemnie. Mam nadzieje że ktoś coś wyniesie z tej lekcji i że nie meczyłem się na darmo. Naprawdę warto uczyć się sweepów, otwiera to nowe mozliwości i skłania do kreatywnego myslenia.
Jeszcze raz przypomne że sposób który dzisiaj przedstawilem nie jest jedyny i jedynie słuszny, ale tak wlasnie się nauczylem sweepowac , moze wam tez sie uda Smile Pamiętaj że, sweep potrzebuje cwiczenia, ja cwiczylem te przyklady do 7 godzin dziennie, same sweepy. Cwicz a zobaczysz rezultaty.
Zasłużyłem na browca, ide Laughing hehe peace!

pe zet de er

----------------------------------------------------------
Dodaję kolejną porcję , w razie gdybyscie wszystkie wczesniejsze cwiczenia przerobili i się nudzili Very Happy
Bardzo fajna rzecz goscia który zowie sie Will Dewsbury. Powodzenia!

a tutaj jest mp3 do tego sweepa * nie sugerujcie się brzmieniem Very Happy
http://chopsfromhell.com/dewsbury1_ex7.mp3

pzdr
rock on

Ostatnio zmieniony przez Mz01 dnia Czw Kwi 20, 2006 6:40 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Soulmag 1990

PostWysłany: Sob Kwi 15, 2006 2:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jestem pod wrazeniem Very Happy (dla ciekawskich - nie, nikt mi nic nie wraża, NIGDZIE!) Very Happy jeszcze dzisiaj sprobuje sie troche tego pouczyc.

Ostatnio zmieniony przez Soulmag 1990 dnia Sob Kwi 15, 2006 2:50 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Mz01

PostWysłany: Sob Kwi 15, 2006 2:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

się cieszę Mr. Green naprawdę sweep nie jest taki trudny jakim go piszą. BTW Wesołych świąt!
Powrót do góry
Hoze666

PostWysłany: Sob Kwi 15, 2006 2:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sam już trochę się w to próbowałem bawić (sweep), ale co nieco może się przydać (formy sweepów). Dzięki za dobry tekst.
Powrót do góry
kristofer133

PostWysłany: Sob Kwi 15, 2006 3:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

great job.
Powrót do góry
gamcoder

PostWysłany: Sob Kwi 15, 2006 4:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może Ty mi wkońcu odpowiesz. Czy jak się robi taki sweep że jeden palec przechodzi przez np.3 struny, to żeby je wytłumić to się go tylko rolluje?
Powrót do góry
Yagyu

PostWysłany: Sob Kwi 15, 2006 4:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja w tym momencie tłumię kciukiem prawej ręki
Powrót do góry
qadro

PostWysłany: Sob Kwi 15, 2006 4:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"roluje" tzn tak przenosi jakby nacisk po tym palcu, tak?Smile bo ja jak mam przesweepować 12-12-12 to przykrywam od razu kciukiem te struny, tylko manewruję naciskiem:) wychdozi gorzej od sweepów po różnych prograch, ale słychać, że to sweep;)
Powrót do góry
Tomek

PostWysłany: Sob Kwi 15, 2006 5:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo fajny poradnik! Potrzeba mi wlasnie teraz tego typu opracowań z zaproponowanym modelem ćwiczenia. Na pewno z tego skorzystam, ale to dopiero za jakis czas, moze w wakacje. Najpierw sie musze podstaw dokladniej wyuczyć Smile

Ten Theodore Ziras fajnie gra... oczywiście na dłuższą metę jest nudny, ale technikę ma niesamowicie dokładną.
Powrót do góry
Mz01

PostWysłany: Sob Kwi 15, 2006 6:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gamcoder napisał:
Może Ty mi wkońcu odpowiesz. Czy jak się robi taki sweep że jeden palec przechodzi przez np.3 struny, to żeby je wytłumić to się go tylko rolluje?

oczywiście mozna tłumic, ale osobiscie uważam ,że łatwiej jest ześlizgnąć palec z jeden struny na drugą. Tak jest prościej i szybciej Wink Ale próbuj tak i tak moze Tobie łatwiej będzie przytłumiać.
pzdr

qadro napisał:
"roluje" tzn tak przenosi jakby nacisk po tym palcu, tak?Smile bo ja jak mam przesweepować 12-12-12 to przykrywam od razu kciukiem te struny, tylko manewruję naciskiem:) wychdozi gorzej od sweepów po różnych prograch, ale słychać, że to sweep;)

Tak, moze użyłem nieodpowiedniego słowa ( to "roluje") ale nie wiem co tu bardziej pasuje, może "ześlizguje" Laughing Ale nie chodzi mi tu o przenoszenie nacisku na jednym palcu tylko zeslizgiwanie tego palca z jednej struna na drugą.

pzdr

PS .btw cieszę się że wam sie podoba. Laughing
Powrót do góry
Tomek

PostWysłany: Sob Kwi 15, 2006 7:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ześlizgiwanie... ale wtedy istnieje ryzyko ze wyjdzie pulloff na pustą strune, dobrze kminię...?
Powrót do góry
Mz01

PostWysłany: Sob Kwi 15, 2006 8:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tomek napisał:
Ześlizgiwanie... ale wtedy istnieje ryzyko ze wyjdzie pulloff na pustą strune, dobrze kminię...?

hehe ryzyko zawsze istnieje, dlatego perfekcyjne opanowanie sweepów wymaga ogromnego nakładu ćwiczeń.
Powrót do góry
Roscoe

PostWysłany: Sob Kwi 15, 2006 8:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no no, spoko poradnik, bardzo rzetelny czytelny etc. Szkoda tylko że ta technika do łatwych nie należy i jest troche czasochłonna.
takie pytanie: intro do Go off było grane sweepem?
Powrót do góry
qadro

PostWysłany: Sob Kwi 15, 2006 8:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

myślę, że tak... masz pomysł jak to inaczej kostkować?Razz

Edit:

o, i jeszcze pytanie: bo pojęcie sweep jest często używane zamiennie z pojęciem arpeggia... czy dobrze rozumiem, że sweeping jest techniką gitarową do wykonywania arpeggiów?Smile a arpeggia to po prostu metoda ogrywania akordów, tak?

hehe... czy "Arpeggios from Hell" Malmsteena jest jakąś analogią do "Sweeping from Heaven" JerryegoC?Very Happy albo odwrotnie:)
Powrót do góry
Mz01

PostWysłany: Nie Kwi 16, 2006 7:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

qadro napisał:
myślę, że tak... masz pomysł jak to inaczej kostkować?Razz

Edit:

o, i jeszcze pytanie: bo pojęcie sweep jest często używane zamiennie z pojęciem arpeggia... czy dobrze rozumiem, że sweeping jest techniką gitarową do wykonywania arpeggiów?Smile a arpeggia to po prostu metoda ogrywania akordów, tak?

Yagyu napisał:

Arpeggio oznacza rozłożony akord (dżwięki następujące po sobie, nie jednocześnie), niezależnie od techniki wykonawczej, tak samo skalę złożoną tylko z dźwieków akordu. Większosć rzeczy które gra sie sweepem to właśnie arpeggia, a co do tego ze arpeggio to tylko kostkowanie naprzemienne - klasyczni gitarzyści nie kostkują a muszą ćwiczyć różne arpeggia, tak samo prawie każdy instrument (skrzypce, harfa, pianino, dęciaki...)

qadro napisał:

hehe... czy "Arpeggios from Hell" Malmsteena jest jakąś analogią do "Sweeping from Heaven" JerryegoC?Very Happy albo odwrotnie:)

hehe.. o tym nie pomyslalem.. ale mozliwe Very Happy

Ostatnio zmieniony przez Mz01 dnia Pon Kwi 17, 2006 7:06 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum swiatgitary.pl Strona Główna » Warsztaty Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2