Forum

STRONA GŁÓWNA | GITARZYŚCI MIESIĄCA | IMPREZY
SZKOŁY MUZYCZNE | REDAKCJA

ZalogujUżytkownikHasło
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie    
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Forum swiatgitary.pl Strona Główna » Warsztaty

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Tworzenie nietypowych akordów (voicingów)
Autor Wiadomość
Yagyu

PostWysłany: Sob Kwi 15, 2006 12:21 am    Temat postu: Tworzenie nietypowych akordów (voicingów) Odpowiedz z cytatem

Jak pewnie parę osób zauważyło popełnilem swego czasu wątek na temat nietypowych voicingów z użyciem pustych strun i flażoletów. Główną jego częścią była lista akordów, tym razem postanowiłem zastosować inne podejście i zamiast wypisywania po prostu akordów postanowiłem napisać coś na temat tworzenia nietypowo brzmiacych voicingów. (info dla ludzi którzy śledzą wątek o flażoletach i pustych strunach - póki co jest zawieszony bo nie moge nagrać przykąłdów - mam ostre zaburzenia błędnika, poza tym miałem pobieraną krew z palca na badanie poziomu cukru - mała rzecz a strasznie przeszkadza w graniu Sad )
Na początek lista kilku sztuczek pozwalajacych na urozmaicenie harmoni, później dodam inne. Te sztuczki można grać nie używając żadnych specjalnych technik (później się pojawią tae które wymagaja zastosowania np. tappingu), ułożylem je w kolejności rosnących wymagań co do wiedzy teoretycznej, do pełnego opanowania wszystkich należy znać (w kolejności): rozkład dźwięków na gryfie, budowę akordów, zasady dodawania rozszerzeń, zasady używania substytutów (zamienników) akordów i zależność akord-skala. Przydatna będzie wiedza o funkcjach akordów i ogólna orientacja w dziedzinie harmoni, poza tym gitara, ręce i uszy. Wink

1. otwarcie strun - jesli mamy jakiś akord, możemy nieużywane struny uzyć jako puste, badź też "otworzyć" jedną ze strun używanych w akordzie, przykładami pierwszego podejścia sa na przyklad: Gmaj13 (304430), czy cała rodzina akordów w których łapiemy kwintę i zostawiamy pozostałe struny puste (Cmaj7 - 035500, A7sus2 - 577000, E5 - 079900 itp), przykładem drugiego moga być akordy "barr`owe" w których zamiast barre`u łapiemy tylko najniższą strunę, pozostawiając dwie najwyzsze wolne (Cmaj7 - 355400, Aadd9 - 577600 itp.).
2. "akordy ze slashem" - chodzi o akordy mające w basie dźwięk inny niż pryma, zwykle jest to inny składnik akordu (często sie tego nie zapisuje na przykład mało kto pisze Am/E zamiast Am o akordzie 002210), czasami dźwięk z poprzedzającego lub następnego akordu (pozwala uzyskać płynne przejścia), ewentualnie dźwięk obcy (ja osobiście bardzo lubię akord - Ahalfdim7/D - X57888). Użycie tej techniki pozwala łatwo urozmaicić statyczną harmonię (ten sam akord i tylko zmieniający się najnizszy dźwięk - np.: Am7b5/D - X57888, Am7b5/Eb - x67888 Am7b5 - x07888).
3. Pozycja->akord - tworzymy akord z myślą o tym, że palce mamy w określonej pozycji i dobieramy sobie dźwięki akordu znajdujące się w tej okolicy (warto użyć pustych strun, zwiększaja możliwość wyboru), np. akord Em7 (E G H D) i 7 pozycja - 0 7 9 0 8 10
4. Stały dźwięk - wybieramy sobie akord i dźwięk ktory chcemy zachować (może być pusta struna, moze być jakis dźwięk złapany na określonej strunie i progu) np. akord Em i dźwięk e na 7 progu na strunie A, przykładowe voicingi - 075000, 079000, 079080, 07900 12, 779987 albo akord G i pusta struna H - 320003, xx5707, X10 12 0 0 10. Ten sposób działa też jeśli ustalimy sobie wielodźwięk (dwa i wiecej dźwięków) - na przykład akord e- moll i dźwięki: e na 7 na A i h na 9 na D - przykładowe voicingi patrz wyżej.
5. Akordy budowane wokół dwudźwięku - bierzemy określony dwudźwiek i budujemy dookola niego akordy (różne), np dwudźwięk h,d na strunach G i H (xxx43x) - Gmaj7 - 3X443x, Hm - 224432, D6 - xx0432, Em7 - 020430 itp. Techika ta dziła oczywiscie też dla wielodźwięków i pojedynczych dźwięków, jednak moim zdaniem najciekawsze efekty uzyskuje się dla dwudźwięków.
6. Usunięcie składnika akordu - Szukamy voicingów dla akordu bez któregoś ze składnikow, zwykle pomija sie kwintę (np. C9 bez kwinty - x32330) albo prymę (zwłaszcza grajac z basistą), ale mozna też wyrzucić dowolny inny składnik (w końcu kwinty na których opiera sie 3/4 rocka powstały przez wyrzucenie tercji z akordu), niektórzy gitarzyści, zwłaszcza grajacy funk lub jazz, redukują w ten sposób akordy do dwudźwięków, zgodnie z zasadą "mniej znaczy więcej".
7. Dodawanie rozszerzeń - dodajemy rozszerzenia do akordu, tak żeby zachować funkcję akordu, ponieważ jest dosć spory temat nie bede się zagłębiał, dam tylko przykłady akordów - dodanie nony do barre`owego akordu (np. Cadd9 - 8 10 12 9 8 8 ), seksty(tercdecymy) do dominantowego septymowego (E7/6 - 020120) itp.
8. Alteracja składnika akordu - zmieniamy chromatycznie składnik akordu (po ludzku przesuwamy go w górę lub w dół), np. Cadd9 - X32030 zamieniamy C#5add9 - x32130 (alterujemy kwintę), E9 - 020102 w E9# - 020103 (alterujemy nonę) itd. Alteracja prymy, tercji lub septymy zmienia typ akordu.
9. Przesuwanie dwudźwięków - technika (lubi ja stosować m. in. Eric Johnson) ta jest naturalnym rozwinięciem alteracji, najłatwiej ja wytłumaczyc na przykładzie: powiedzmy że mamy akord bedący czterodźwiękiem (oczywiście to tylko przykład, działa dla dowolnych akordów), możemy go potraktować jako dwa grane równocześnie dwudźwięki i przesunąć jeden z nich, np. z A#mmaj9 - 6475xx można w ten sposób uzyskać A#mb9 - 6464xx, Amno5 - 5375 itd. Oczywiscie w tej technice mozna użyć wielodźwięku wiekszego niż dwudźwięk, np. przesuwając trójdźwięk uzyskujemy z Gmaj7 xx5777 Ghalfdim7 - xx5666.
10. Substytuty - Warto pamiętać o tym, że jeden akord możemy zastapić innym (podstawową regułą jest, to żeby miały wspólne przynajmniej dwa składniki, co do reszty odsyłam do podręczników harmoni), poza oczywistymi (np. C i Am), warte zauważanie są podstawowe w jazzie substytuty trytonowe (np. G#7 i D7) i też takie mniej oczywiste (np. Cmaj7 - x3545x i Esus4 - xx2435 lub E9# - 020103), polecam tutaj poduczyc się jazzowej harmoni (poza tym dzięki substytutom można urozmaicić solówki).
11. Harmonia kwartowa - zwykle poruszamy sie w harmoni tercjowej, tzn. akordy tworzone są ze skali harmonizowanej tercjami (kolejne skłądniki odległe o tercje), nic nie przeskadza, żeby sharmonizować skale uzywająć kwart, jeśli dodamy jeszcze pustą strunę w charakterze stałego basu uzyskamy bardzo nowecześnie brzmiącą harmonię i to łątwą do złapania (np. w A-moll mozemy wykorzystać jako bas pustą A i miec akordy w stylu xx223x xx2233, xx778x, xx5577). Mozemy też uzyć oczywiscie innych interwałów niż kwarty, mozemy też, zamiast pilnować, żeby akordy dopasowywały sie do dźwięków skali, przesuwać ten sam kształt.
12. Akordy a`la Holdsworth - (ta technika jest bardzo popularna wśród pianistów jazzowych, a z gitarzystów stosuje ją bardzo często Allan Holdsworth) zamiast grać dany akord bierzemy skalę której on odpowiada i wybieramy z niej kilka dźwięków które mozemy złapać naraz. Efektowne jest, jesli będzemy grać zachowując mniej wiecej trzymany kształt (dostowując go do dźwięków skali, albo po prostu przesuwajac równolegle), ciekawe jest to jeśli robimy to dla pojedynczej skali (np. w G-dur xx9 10 7 12, xx7 9 5 10, xx10 12 8 14).
13. Tekstury - skupiamy sie tylko na brzmieniu akordu/efekcie jaki chcieliśmy uzyskać, np.: wiadomo ze dominanta ma w sobie dużo napiecia, więc czemu zamiast D7 nie użyć xx0540 albo chcemy uzyć jakiegos akordu ze względu na to że ma delikatne brzmienie, np.: Cmaj7 - 032000, mozemy zamiast tego użyc flażoletów na 12 progu (<12><12><12><12><12><12>) itd. Ta technika wymaga dobrego "czucia" harmoni (ponieważ oparta jest na czysto sonorystycznych właściwościach wielodźwięków) albo szczęścia przy tworzeniu voicingów. To również jest jedna z ulubionych technik jazzowych pianistów (trzeba kraść dobre pomysły od innych instrumentalistów Twisted Evil ).

Na razie koniec części pierwszej, dajcie znać co jest niejasne i co trzeba jeszcze wytłumaczyć (mogę później napisać coś z tych rzeczy, które podałem jako wymagana teorię). Liczę też na to, że dacie mi znać o błędach, pewnie kilka jest (w tej chwili świat mi fajnie wiruje momentami przed oczami, czasami dostaje też choroby morskiej siedząc na krześle). Możliwe, że nagram pare przykładów użycia tych technik jak wyzdrowieję.

Część II - Akordy ze slide`em

W tym odcinku chciałbym pokazać voicingi z użyciem slide`ów (bardzo dobre do blues`a), użycie tej techniki jest jednym ze sposobów radzenia sobie z ograniczeniami gitary wynikajacymi z uzytego stroju, rozstawu palców itd. Najpierw słówko o użytym zapisie akordy podaje jako dwa voicingi, między którymi poruszamy się slide`em, np.: C13 x32333/xxx555 oznacza że po uderzeniu akordu puszczamy palce trzymające struny A i D, a palec trzymajacy pozostałe struny przesuwamy z 3 progu na 5, wydaje mi sie że ta notacja jest dość jasna.
Podstawowe sposoby tworzenia akordów ze slide`em (to dość kreatywna technika, więc podejrzewam że po paru minutach po przeczytaniu tego sami wpadniecie na sporo pomysłów):
1) Przesunięcie jednego dźwięku - może posłuzyć jako ozdobnik (Cmaj7 - (7/8)10 10 9 0 0), wprowadzić dodatkowe rozszerzenie (A7sus4 - 00223(5/3)), alterować już istniejące (E9/E9# - 02010(2/3)) lub posłużyć za podróbkę blue note (Gm/G 3(1/2)0033).
2) akordy pojawiające sie - nie są to specjalne voicingi, ale jest to coś co bardzo lubię Wink - dochodzimy do wszystkich dźwieków akordu robiąc slide`y "z nikąd", najlepiej jak jeszcze każdy zacznie sie pojawiać w innym czasie (dobrze to brzmi dla trójdźwięków zbudowanych na trzech najwyższych strunach, np.: Em xxx987). Oczywiście w podobny sposób akordy moga znikać.
3) slide wszystkimi (bądź prawie wszystkimi, ale to trudniejsze) palcami rozbudowujący akord - (E13 - 022130/044350, A13 - X0x432/x0x653), zauważcie, że w ten sposób można uzyskać wszystkie 7 dżwięków akordu X13. W tej kategorii jest tez sporo typowych dla blues`a voicingów na przykład C13 x32333/xxx555, F13 xxx888/xxx 10 10 10, A#13 -xx10 10 9x/ xx 12 12 11x, F13 - xx5543/xx7765 itd.
4) slide wszystkimi palcami zmieniający klasę akordu (mollowy/durowy/dominantowy/zwiększony/sus4/sus2/półzmniejszony/zmniejszony), przydatne jak się bawimy w jakieś dziwniejsze gatunki (psychodeliczny rock, fusion), kilka przykładów takich akordów: Cm->C7 xxx543/xxx986 (bardzo dobry jako dominanta dla F-moll), Hhalfdim7->Hdim9 (Dhalfdim7) x2323x/x5656x

Mam nadzieję że dałem wam jakis ogląd na akordy ze slide`em, jeśli bedzie taka potrzeba mogę rozwinąć temat, kolejnego odcinka gdzie bedzie zupełni inny typ akordów możecie spodziewać się za w weekend, bądź na początku przyszłego tygodnia.

Część III - akordy z użyciem tappingu

Dzisiejszy odcinek sponsorują: gitara basowa Flame CS 2000 (bo na niej zacząłem stosować tego typu akompaniament), gitara akustyczna T. Burton W-0CE (na której to rozwijam teraz) i sok grejpfrutowy (bo tak).

Wprawdzie prezentowane tu rzeczy wymagają znajomości podstaw tappingu, ale tylko i wyłącznie podstaw, nie trzeba być Adamem Fularą/Jennifer Batten/Stanley`em Clarck`iem/Enverem Izmailovem (niepotrzebne wyrzucić z kolekcji płyt).

1. Akordy mieszane w jednym rejonie - niech mi ktoś wymyśli inną nazwę dla tego punktu!!!!, gramy część dźwięków normalnie, część tappingiem (dokładniej wyższe łapiemy lewą reką i uderzamy, nizsze nabijamy prawą), mozna oczywiście zagrać wszystko tappingiem albo wykorzystać któryś z wolnych palców prawej ręki do uderzenia strun. Ta technika dobrze sie sprawdza na akustyku, ponieważ w tym przypadku tapping mamy tylko na basowych strunach, gdzie po prostu lepiej brzmi (kto bawi sie tappingiem na akustyku z wysoką akcją ten wie o co chodzi). I jeszcze przykład, żeby było wiadomo o co chodzi - mój ulubiony akord tego typu F#m7add11 - X(T9)(T7)657 dwa najniżesze dźwięki gramy tappingiem uzywajac kciuka i palca wskazującego prawej ręki (albo jak komu wygodniej)
2. Akordy mieszane rozrzucone - znowu potrzebuję lepszej nazwy!!!, akordy podobne do poprzednich, tylko niższe dźwięki akordu i wyzsze sa od siebie odległe (fizycznie na gryfie), na przykład G6/9 (T3)0 9 10 7
3. Ozdobniki/rozszerzenia - dodajemy jakies rozszerzenie do akordu robiąc tryl palcem prawej reki, np. do H7 797877 dodajemy nonę robiąc tryl na 11 na D.
4. Proste akordy tappingiem - te akordy są proste w sensie wykonania, tapping pozwala latwo utworzyć dość zlożone harmonie, basy w tym momencie gramy lewą ręką, wyższe dźwięki prawą (nic nie stoi na przeszkodzie aby dźwieki lapane lewą reką zagrać normalnie, a dopiero wyższe tappingiem), przykladowe akordy: Hm9 - 7 9 11 14 15 X (dwa najwyższe dźwieki prawą reką), Cmaj7 - 8 7 10 12 12 12 lub 8 10 10 12 12 12 (trzy najwyzsze prawą).

Najprawdopodobniej tą część potem rozbuduję/poprawię, póki co choroba w graniu mi trochę przeszkadza i moja technika ostro poleciała w dół i za bardzo nie mam jak eksperymentować.

Ostatnio zmieniony przez Yagyu dnia Nie Kwi 30, 2006 12:55 pm, w całości zmieniany 4 razy
Powrót do góry
Hoze666

PostWysłany: Sob Kwi 15, 2006 2:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

+1!!
Powrót do góry
Yagyu

PostWysłany: Sob Kwi 15, 2006 2:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

miło ze się podoba:)
Powrót do góry
zenwro

PostWysłany: Sob Kwi 15, 2006 4:51 pm    Temat postu: Re: Tworzenie nietypowych akordów (voicingów) Odpowiedz z cytatem

Yagyu napisał:
8. Alteracja składnika akordu - zmieniamy chromatycznie składnik akordu (po ludzku przesuwamy go w górę lub w dół), np. Cadd9 - X32030 zamieniamy C#5add9 - x32130 (alterujemy kwintę), E9 - 020102 w E9# - 020109 (alterujemy nonę) itd. Alteracja prymy, tercji lub septymy zmienia typ akordu.

Musisz to E9# poprawić - bo nawet Satriani tego nie zagra Wink
Powrót do góry
Yagyu

PostWysłany: Sob Kwi 15, 2006 5:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

thx, a swoja droga dobre do nastepnego odcinka - akordy z tapingiem:D
Powrót do góry
zenwro

PostWysłany: Sob Kwi 15, 2006 5:11 pm    Temat postu: Re: Tworzenie nietypowych akordów (voicingów) Odpowiedz z cytatem

Yagyu napisał:
10. Substytuty - Warto pamiętać o tym, że jeden akord możemy zastapić innym (podstawową regułą jest, to żeby miały wspólne przynajmniej dwa składniki, co do reszty odsyłam do podręczników harmoni), poza oczywistymi (np. C i Am), warte zauważanie są podstawowe w jazzie substytuty trytonowe (np. G#7 i D7) i też takie mniej oczywiste (np. Cmaj7 - x3545x i Esus4 - xx2435 lub E7#9 - 020103), polecam tutaj poduczyc się jazzowej harmoni (poza tym dzięki substytutom można urozmaicić solówki).

Proponuję akordu 020103 nie nazywać E7#9 - bo jest "nadmiarowe", a może i niejednoznaczne? Wink

(jeszcze nie dojechałem do końca - ale ocena na + Smile)
Powrót do góry
Yagyu

PostWysłany: Sob Kwi 15, 2006 5:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no tak druga nazwą byłoby E9# lub E9+, piszę E7#9 z przyzwyczajenia (poza tym przy alteracjach wolę najpierw mieć napisane niealterowaną część akordu, a potem wszystkie alteracje)
Powrót do góry
zenwro

PostWysłany: Sob Kwi 15, 2006 5:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może więc lepiej napisać E7/#9 (E7/9#), aby jednoznaczne było, że alterowana jest nona?
Powrót do góry
Yagyu

PostWysłany: Sob Kwi 15, 2006 5:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w sumie racja, ja jestem przyzwyczajony że jak chcę mieć septymę wielką to pisze maj7 albo częściej rysuje trójkącik, ale niektórzy mogą być zmyleni tym zapisem który stosuje
Powrót do góry
Skeleton

PostWysłany: Nie Kwi 16, 2006 1:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo, bardzo przydatne jak dla mnie:) Gradacja stopnia trudności z jednej strony pozwala na to, że w zasadzie każdy może z tego skorzystać, niezależnie właściwie od tego, na jakim jest etapie, z drugiej jednak trochę deprymuje;)
Powrót do góry
Yagyu

PostWysłany: Wto Kwi 18, 2006 10:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak kogoś interesuje jest nju part.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum swiatgitary.pl Strona Główna » Warsztaty Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1