| Autor |
Wiadomość |
Mic
|
Wysłany: Wto Maj 05, 2009 6:55 pm Temat postu: I co teraz ? |
|
|
A więc tak:
W styczniu tego roku (09) dostalem gitarke squiera bulleta strata + wzmacniacz roland micro cube. Nigdy wczesniej nie gralem na gitarze i chce sie nauczyc. Szukalem jakis tam chwytow w internecie, lecz nie wiem czego mam sie uczyc. CO TERAZ MAM ROBIC ?!?!?? xD Umiem podstawowe chwyty (np. C, A, Am, E, Em, G, F (nawet barre wychodzi), D, Dm itd...). Nie wiem czego mam sie teraz uczyc I w tym jest problem. Czy ktos moglby mi powiedziec co teraz mam robic bo nie mam pomysłow. Próbuje sobie tam jakies akordy łączyc i tworzyc jakies tam rytmy chwytami ale to nic takiego bo gram to dzien w dzien przez tydzien i mi sie nudzi bo nie wiem co mam grac.
HELP  |
|
| Powrót do góry |
|
Dudzik
|
Wysłany: Wto Maj 05, 2009 8:13 pm Temat postu: |
|
|
gamy, skale, utwory, groźne miny podczas grania...no stary, opcji jest od cholery i więcej  |
|
| Powrót do góry |
|
Mic
|
Wysłany: Sro Maj 06, 2009 4:57 pm Temat postu: |
|
|
| Ale stary ale ja nie wiem co mam robic co z tego jak ty mi powiesz co jest do nauczenia jak ja nie wiem od czego zacząc xD |
|
| Powrót do góry |
|
Dudzik
|
Wysłany: Sro Maj 06, 2009 6:57 pm Temat postu: |
|
|
| Proponowałbym skale najpierw. Mam książkę Cichońskiego "Blues Rock Guitar Workshop", jutro zeskanuję to dam Ci linka do pobrania. |
|
| Powrót do góry |
|
Mic
|
Wysłany: Sro Maj 06, 2009 7:38 pm Temat postu: |
|
|
OOOOOOOOO Dziękować ale jest jeden problemik - nawet nie wiem co to skale xD choć kiedys uczylem sie na keyboardzie grac i tam byly skale typu durowa, molowa i te inne glupie ale nie wiem czy to to samo na gitarze  |
|
| Powrót do góry |
|
Hoze666
|
Wysłany: Sro Maj 06, 2009 9:15 pm Temat postu: |
|
|
| dokładnie to samo |
|
| Powrót do góry |
|
Dudzik
|
|
| Powrót do góry |
|
Mic
|
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 5:31 pm Temat postu: |
|
|
Thx za pomoc. chyba cos z tego wyniose (mam nadzieje ;d)
A tak w ogóle, po co są te skale ? i co to pentatonika  |
|
| Powrót do góry |
|
Dudzik
|
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 6:52 pm Temat postu: |
|
|
Skale to zestawy dźwięków na których robisz utwór, a pentatonika to skala pięciodźwiękowa. Prościej Ci tego nie wyjaśnię może zrób tak: naucz się tych 5 superpozycji skali molowej, a potem naucz się jakiejś prostej solówki z taba. Zobaczysz, że solo pokrywa się ze skalą.
Jeszcze jedna ważna rzecz: gdy już opanujesz choćby dwie superpozycje, ogrywaj je, tzn graj rożne melodie używając dźwięków tej skali, jakieś frazy, riffy itp. |
|
| Powrót do góry |
|
Mic
|
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 7:45 pm Temat postu: |
|
|
kurcze ;d a co to frazy i riffy ? ale ja jestem przylom |
|
| Powrót do góry |
|
Dudzik
|
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 9:12 pm Temat postu: |
|
|
kurcze, Ty naprawdę jesteś ekstrapoczątkujący Nie będę Ci wyjaśniał: jest FAQ, jest opcja "szukaj", jest google.  |
|
| Powrót do góry |
|
Mic
|
Wysłany: Pią Maj 08, 2009 7:52 am Temat postu: |
|
|
;( jest jeszcze jeden problem :
jesli skala to zestawy dzwiekow to ja tam w tym co wrzuciles na sendspace nic takiego nie widze tylko jakies cwiczenia i np. jak ta pierwsza niby molowa skala jest molowa to chyba 1.2 i dalej cwiczenia brzmia bluesowo xD. A po za tym to jest malo zrozumiale i czytelne jak dla mnie bo ja tam widze mnóstwo znaczków i kropeczek. Niby jest na 1 str. co one znacza ale nie do konca rozumiem. A te cwiczenia nawet nie wiem po co są skoro to mialy byc skale a ja tam widze cwiczenia i to jeszcze w ruskim języku ; d |
|
| Powrót do góry |
|
Dudzik
|
Wysłany: Pią Maj 08, 2009 12:33 pm Temat postu: |
|
|
| Ranyyy, angielskiego nie rozpoznajesz? xD A te ćwiczenia to nic innego jak ćwiczenia ogrywania skali. Na pierwszej stronie masz wypisane podstawowe techniki wydobywania dźwięków, a w ćwiczeniach ich zastosowanie. Jednocześnie ogrywasz skale. Rany, to takie trudne? |
|
| Powrót do góry |
|
Mic
|
Wysłany: Pią Maj 08, 2009 6:38 pm Temat postu: |
|
|
dla mnie : tak dobra bede sobie tak probował ale drażni mnie tam jedna rzecz:
zauważyłem w jednym cwiczeniu ze jest napisane zeby podciągnąć (bend) 2, pustą strune (czyli pisze: 0 i strzalka do benda full). JAK JA MAM NIBY PODCIĄGNĄĆ PUSTA STRUNA SKORO JEŚLI JĄ DOTKNĘ LEWĄ REKĄ TO JĄ TŁUMIE xD !!!!!!!!?!?!?!?!?!?!?!?!?! |
|
| Powrót do góry |
|
Dudzik
|
Wysłany: Pią Maj 08, 2009 7:14 pm Temat postu: |
|
|
Ja tam nigdzie nie widzę pociągnięcia na zerowym progu...chyba mylisz ósemkę z zerem xD A gdybys miał taką sytuację, że tab Ci każe podciągać na zerowym progu to masz dwie opcje: przyciśnięcie struny za siodełkiem (na tym małym odcinku gdzie struny są na główce gitary) albo zagranie tej nuty na wyższej strunie, ale pięć progów dalej (czyli jak masz zerowy próg na trzeciej strunie, to grasz ten sam dźwięk na 5 progu czwartej struny). Wyjątkiem jest struna B2 (druga od dołu) bo wtedy jej zerowy próg trzeb grać o cztery progi wyżej na strunie G3 (trzecia od dołu).
P.S. Pojedynczy znak interpunkcyjny w zupełności wystarczy, nie musisz się tak gorączkować |
|
| Powrót do góry |
|
|