Forum

STRONA GŁÓWNA | GITARZYŚCI MIESIĄCA | IMPREZY
SZKOŁY MUZYCZNE | REDAKCJA

ZalogujUżytkownikHasło
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie    
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Forum swiatgitary.pl Strona Główna » Warsztaty

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Kurs teorii(nutki itp) online Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Autor Wiadomość
gamcoder

PostWysłany: Sro Lut 08, 2006 11:18 pm    Temat postu: Kurs teorii(nutki itp) online Odpowiedz z cytatem

Witam

Ponieważ widzę, że dużo tu początkujących postanowiłem im pomóc i stworzyć taki mały kurs, choć sam nie jestem specjalnie zaawansowany, ale mam nadzieje, że inni użytkownicy się przyłączą i pomogą Wink

1. RYTM

Rytm jest podstawą gry na gitarzeb. Obojętnie czy grasz akordami, power chordami, solowo czy w jakiś inny sposób - jeśli nie będziesz trzymał się rytmu to zmaścisz cały utwór.

Do zapisania rytmu(choć oczywiście nie tylko) używa się pięciolini i "różnych znaczków na niej" nut, metrum...

rys.1.1

Metrum - bardzo ważna rzecz, jeśli chodzi o zapis rytmu. Składa sie z dwóch liczb: pierwsza oznacza ile w jednym takcie znajduje się nut, a druga jakie to nuty. W naszym wypadku są to cztery - bo pierwsza liczba(ta na górze) to 4, ćwierć nuty - bo druga liczba to 4. Przy okazji przypomnijmy sobie wartości nut:

wartości nut:

1 - cała nuta
2 - pół nuta
4 - ćwierć nuta
8 - ósemka
16 - szesnastka
itd.

Te rysunki obok pokazują w jaki sposób przedstawa się nute danej wartości na pięciolini(wysokość nie ma w tej chwili znaczenia).

Jeśli więc np. w jakimś utworze pierwsza liczba metrum to 3,a druga to 8 - to w jednym takcie znajdują się trzy osemki. Mam nadzieje, że rozumiecie, a jeśli nie to napewno za chwile wszystko stanie się jasne.

takt - podstawowy fragment, z jakich składa się utwór. W zapisie na pięciolini takty oddziela się pionową kreską.

klucz - tym się narazie nie przejmujcie Razz(jeśli ktoś ciekaw to mówi nam jak odczytywać wysokość nut)

Jeszcze jedno. Każda nuta to połowa nuty o jeden stopień niżej w hierarchi(patrz "wartości nut") Czyli jedna ćwierć nuta to dwie ósemki, a jedna ósemka to dwie szesnastki, czyli jedna ćwierć nuta to cztery szesnastki.

Wracając do metrum. Jak już sobie powiedzieliśmy, cztery czwarte(tak się czyta metrum) oznacza, że w takcie znajdują się cztery ćwierć nuty, jednak zgodnie z poznaną przed chwilą zasadą mogą to też być np. dwie pół nuty(jedna pół nuta to dwie ćwierć nuty, więc dwie pół nuty to cztery ćwierćnuty - czyli wszystko sie zgadza). Mogą to też być inne kombinacje, byle po zsumowaniu równały się(w naszym wypadku) czterem ćwierćnutą, przykładowa kombinacja to: jedna półnuta, dwie ósemki i cztery szesnastki.

Uff...namieszałem. Jeśli nie rozumiesz, to przeczytaj wszystko od początku, analizując każde zdanie, napewno wkońcu zrozumiesz Razz

zastosowanie praktyczne

Teraz chciałbym przejść do bardziej praktycznej części. Wkońcu po to się uczysz, żeby móc to wykorzystać w praktyce. A więc do dzieła.

--------------------------------------
* W przykładach, zamiast zwykłych nut, będę stosował oznaczenie rytmiczne, które nie uwzględnia wysokości nut - chodzi tylko o sam rytm, a grać można cokolwiek nam przyjdzie do głowy (jeden dźwięk, akord, riff). Dlatego, zamiast kropek (zwykłych nut), na pięciolinii pojawią się ukośne kreski.
--------------------------------------

rys.1.2

Aby grać równo stosuje się takie urządzenie jak metronom. Jeśli go nie posiadamy, a zapewne tak jest, to możemy skorzystać z komputerowej, darmowej wersji np. http://www.metronomeonline.com/ - narazie się nim nie przejmuj Razz

Na rysunku wyżej pokazany był prosty rytm w podstawowym metrum "cztery czwarte" składający się z czterech ćwierć nut.

Spróbujmy zagrać pokazany wyżej rytm. Żeby było równo(MUSI BYĆ) użyjemu metronomu. Jeśli używamy metronomu ze strony http://www.metronomeonline.com/ to kliknijmy na kółeczko obok liczby 60. Ta liczba oznacza bpm, czyli uderzenia na minute. Metronom powinien zacząć tykać. Pierwsza liczba w metrum oznacza ile uderzeń metronomu przypada na jeden takt - u nas 4. Druga liczba oznacza jaką wartość odmierza jedno tyknięcie - u nas ćwierć nutę.

Tak więc zagrajmy ten rytm(na rysunku pokazuje w którym miejscu uderza metronom oraz jak powinniśmy liczyć):

rys.1.3

Żeby zobaczyć czy dobrze zagraliśmy zamieściłem nagranie(zostawiam jeden takt na początku na wsłuchanie się w rytm:
(aby otworzyć plik skopiuj ręcznie adres do przeglądarki!)
http://members.lycos.co.uk/codersteam/cwiczenie1.wav
*w przykładzie gram akord emoll

Teraz trochę bardziej skomplikowany rytm:

rys.1.4

Nad pięciolinią pokazałem jak powinniśmy liczyć. Na czerwono zaznaczyłem miejsca, w których uderza metronom. Jak widzicie z powodu, że mamy wartości mniejsze niż ćwierćnuty, musimy dodać "i" między liczby(uderzenia metronomu). Pamietajcie, żeby liczyć równo i używajcie metronomu!! "i" musi być dokładnie w połowie między dwoma uderzeniami.

Teraz w sprawie bicia akordów. Na każdą liczbę uderzamy z góry , a na każde "i" z dołu . Ręka powinna nam cały czas chodzić jak wachadło, nawet wtedy gdy nie uderzamy dźwięku - odsuwamy wtedy poprostu rękę od strun, żeby ich nie dotykała. Pamiętajcie o tym!! Szare strzałki oznaczają ruch, bez dotykania strun.

Posłuchajcie nagrania:

http://members.lycos.co.uk/codersteam/cwiczenie2.wav

pauzy
Oprócz nut w zapisie na pięciolini używa się pauz. Mozna powiedzieć, że jest to to samo co nuta, tylko się jej nie uderza Razz Używa się jej gdy np. chcemy w jednym takcie dać dwie ćwierćnuty, a jak wiemy muszą być cztery. Dajemy wtedy zamiast ćwierć nut - pauzy ćwierć nutowe

wartości pauz:

1 - cała nuta
2 - pół nuta
4 - ćwierć nuta
8 - ósemka
16 - szesnastka
itd.

Przykładowy takt z wykorzystaniem pauz:

rys.1.5

http://members.lycos.co.uk/codersteam/cwiczenie3.wav

ćwiczenia:
Tutaj zamieszcze kilka rytmów, które powinniście przećwiczyć. Najpierw spróbuj sam, a potem sprawdź z nagraniem. Pamietaj o liczeniu i metronomie!

ćw.1.1

http://members.lycos.co.uk/codersteam/cwiczenie5.wav

ćw.1.2
To ćwiczenie polega na powtórzenia rytmu ze słuchu - bez zapisu nutowego.

http://members.lycos.co.uk/codersteam/cwiczenie4.wav

Jaka zadanie domowe proszę poćwiczyć zamieszczone tu rytmy tak, żeby móc je bezproblemu zagrać oraz wymyśleć własne. Pamiętajcie, że gdy opanujcie dany rytm to możecie powoli(!!) zwiększać tempo.

2. NUTY CZ.1

Ponieważ widzę, że wiele osób chciało by nauczyć się nut, zamieszcze dzisiaj pierwszą część kursu na ten temat.

Jak już napewno wiesz, nuty zapisuje się na pięciolini. Im nuta wyżej na pięciolini, tym dźwięk jest wyższy. Mamy 7 podstawowych dźwięków(bemole i krzyżyki będą później): c d e f g a b*

-------------------------------
*w polskim zapisie nutowym często zamiast "b" pisze się "h". Jest to ten sam dźwięk, tylko poprostu oznaczony inną literą.
-------------------------------

Każdy dźwięk ma swoje miejsce na pięciolini:

rys.2.1

Zamiast c d e f g a b używa się czasem oznaczenia do re mi fa sol la si

Z doświadczenia wiesz napewno, że utwory składają się jednak z więcej niż tylko 7 dźwięków. Te 7 podstawowych dźwięków powtarza się w kółko:P Czyli nad nutą "h" mamy nutę "c", a nad "c" mamy "d" itd. Jeszcze jedno - jeśli chcemy napisać jakiś dźwięk, który jest nad lub pod pięciolinią to poprostu dorysowujemy sobie kawałek tej lini Very Happy

rys.2.2

Wiem, że może być to na początku trochę niejasne, więc jak czegoś nie rozumiesz to przeczytaj uważnie to co już napisałem, a jeśli dalej nie rozumiesz to poprostu zadaj mi pytanie Wink

UWAGA: ABY NASTĘPNE ĆWICZENIA MIAŁY SENS GITARA MUSI BYĆ STANDARDOWO(EADGBE) NASTROJONA

ćwiczenia na pustych strunach wiolinowych

Na początek poćwiczymy sobie granie z wykorzystaniem pustych(bez naciskania na progach Razz ) strun wiolinowych. Jak pewnie wiesz uderzając najcieńszą strune uzyskamy dźwięk E, grając strune o jeden grubszą: B, a tą o jeszcze jeden: G. Spróbujmy zapisać te dźwięki zaczynając od G:

rys.2.3 - nuta g

rys.2.4 - nuta b

rys.2.5 - nuta e

Być może dziwisz się, dlaczego E nie jest zapisane tak:

rys.2.6

Zgadza się - to też jest dźwięk E, ale jest on położony(na pięciolini) poniżej dźwięku B(patrz rys.2.4), a jak wiesz dźwięk pustej struny E(tej najcieńszej) jest wyższy od pustej struny B - dlatego musi być zapisany wyżej od B.

Spróbujmy zagrać prostą melodie na tych trzech dźwiękach:

ćw.2.1

Żeby sprawdzić czy dobrze zagraliście zamieściłem nagranie:

http://members.lycos.co.uk/codersteam/melodia1.wav

Następna melodia. W tym ćwiczenia skorzystamy z wiedzy poznanej w poprzedniej lekcji.

ćw.2.2

Nagranie:

http://members.lycos.co.uk/codersteam/melodia2.wav

3. NUTY CZ.2

Witam po dłuższej przerwie. Ostatnio nauczyliśmy się grać z nut proste melodie na wiolinowych strunach. W dzisiejszym odcinku będziemy grać melodie oparte na pustych strunach basowych, a na koniec połączymy naszą wiedze i zagramy utwór oparty o wszystkie sześć strun Wink

ćwiczenia na pustych strunach basowych

Ok. Najpierw musimy dowiedzieć się, jak zapisuje się dźwięki pustych strun basowych : e, a i d:

rys.3.1 - nuta e

rys.3.2 - nuta a

rys.3.3 - nuta d

Dobra, przydało by się jakieś ćwiczenie:

ćw.3.1

Tak to ma brzemieć:
http://members.lycos.co.uk/codersteam/cw.3.1.mp3

Dla utrwalenia jeszcze jedno ćwiczonko Razz

ćw.3.2

Audio:
http://members.lycos.co.uk/codersteam/cw.3.2.mp3

ćwiczenia na wszystkich pustych strunach

Na koniec tego rozdziału zamieszczę kilka ćwiczonek opartych wciąż na pustych strunach, ale tym razem już na wszystkich Razz

ćw.3.3

Audio:
http://members.lycos.co.uk/codersteam/cw.3.3.mp3

ćw.3.4

Audio:
http://members.lycos.co.uk/codersteam/cw.3.4.mp3

ćw.3.5

Audio:
http://members.lycos.co.uk/codersteam/cw.3.5.mp3

4. NUTY CZ.3

Witam znowu Wink W dzisiejszym odcinku dowiemy się jak grać dźwięki inne niż e, a, d, g i b. Jestem pewien, że po poprzednich lekcjach wszystko zrozumiecie.

ćwiczenia na strunach wiolinowych

Zaczniemy od najcieńszej struny e(w dalszej części kursu oznaczanej jako e6 lub E6). Gdy zagramy pustą strunę e6 - otrzymamy dźwięk e, gdy przyciśniemy strunę przy pierwszym progu - f, a gdy przy trzecim - g. Narazie nie będę tłumaczył dlaczego jest tak, a nie tak, o tym dowiemy się później Razz

Przejdźmy do struny b (w polskim nazewnictwie jest to h, ale żeby zachować spójność z poprzednią częścią będę trzymał się tego nazwenictwa). Pusta struna b wydaje dźwięk.....b Razz , po naciśnięciu na pierwszym progu otrzymamy dźwięk c, a na trzecim d.

Ok. Została nam z wiolinowych tylko struna g. Jak już wiesz pusta struna g daje dźwięk g, a po przyciśnięciu na drugim progu, uzyskujemy dźwięk a.

Dobra, mamy wszystkie potrzebne nam dźwięki, ale zanim przejdziemy do ćwiczeć, popatrzcie na rysunek, żeby wszystko stało się jasne. Na górze jest pięciolinia, a na dole gryf gitary z zaznaczonymi dźwiękami.

rys.4.1 - gryf z zaznaczonymi dźwiękami

Dla utrwalenia zagrajmy kilka prostych melodii Very Happy

ćw.4.1

Audio:
http://members.lycos.co.uk/codersteam/melodia4.1.mp3

ćw.4.2

Audio:
http://members.lycos.co.uk/codersteam/melodia4.2.mp3

ćwiczenia na strunach basowych

Struny wiolinowe opanowane, przejdżmy więc do basowych.

Zaczynamy od struny basowej e. Pusta daje dźwięk e, na pierwszym progu f, a na trzecim g.

Pusta struna a daje a, na drugim progu b, a na trzecim c.

Na koniec struna d. Pusta daje d, na drugim progu e, a na trzecim f.

Dla zapamiętania schemacik:

rys.4.2 - gryf z zaznaczonymi dźwiękami

I obowiązkowe ćwiczonka:

ćw.4.3

Audio:
http://members.lycos.co.uk/codersteam/melodia4.3.mp3

ćw.4.4 - troche trashowe Wink

Audio:
http://members.lycos.co.uk/codersteam/melodia4.4.mp3

W następnej lekcji dowiemy się o dźwiękach zwiększonych i zmniejszonych, a potem zajmiemy się ciekawszymi rzeczami niż nuty Wink Do zobaczenia.

Ostatnio zmieniony przez gamcoder dnia Wto Lut 28, 2006 9:34 pm, w całości zmieniany 7 razy
Powrót do góry
Bluesman

PostWysłany: Sro Lut 08, 2006 11:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ekstra sprawa. Jezeli bedzie profesjonalnie prowadzone to spoko. Moze wreszcie naucze sie nut Wink
Powrót do góry
Wredny

PostWysłany: Sro Lut 08, 2006 11:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mi tez sie bardzo podoba i rowniez moze wreszcie wezme sie za nuty. Oby tak dalej:)
Powrót do góry
Reverb

PostWysłany: Czw Lut 09, 2006 8:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No, no Gamcoder, postarałeś się Wink Dobre to je!
Powrót do góry
czerstwy

PostWysłany: Czw Lut 09, 2006 9:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gamcoder bardzo fajnie to napisales i wytlumaczyles. Cociaz sam jest samoukiem jezeli chodzi o warszat klasyki i nut do gitary i to jeszcze umiem to czekam na dalsze lekcje Very Happy

Ja moge tylko polecic najnowsza wersje Guitar Pro 5... wkoncu ten program ma humanitarny wyglad, a na pierwszym miejscu jest partytura a nie zabis Tabulatury Smile

mozna pocwiczyc zapis nutowy w nim i np. zapisac sobie akord w tabulaturze i dojsc samemu jaka jest zasada butowania akordow molowych i durowych ;] (znaczy zakladajac ze poczatkujacy gitarzysta wie co to gama Smile) ale mysle z Gamcoder to dobrze wytlumaczy Smile

Jak cos zawsze sluze pomocna reka Very Happy

i jak juz bedziecie miec solidny warsztat zwiazany z odczytywaniem nut to mysle ze nawet najdziwniejsze intrpretacje Bach przez np Steve Morse'a nie beda dla was sekretem (ja powiem szczerze ze sie mecze czytajac to i idzie mi bardzo toponie Very Happy ale zawsze do przodu...!)
http://www.stevemorse.com/tab/whistle.jpg
Powrót do góry
Tomek

PostWysłany: Czw Lut 09, 2006 11:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo fajny pomysl, Gamcoder!
To sie poczatkujacym bardzo przyda.
Jesli bedziesz to dalej kontynuowal, to moze redakcja da Ci mozliwosc aby zamiescic to w TG!
Brawo
Powrót do góry
Amy

PostWysłany: Czw Lut 09, 2006 11:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dobry pomysł Very Happy Wszystko ładnie przejrzyście i nawet zadanie domowe Very Happy Mam nadzieję że znajdziesz czas żeby kontynuować kurs Smile Jestem pewna że spodoba to się radakcji Smile
Powrót do góry
gamcoder

PostWysłany: Czw Lut 09, 2006 2:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dodałem druga część - nuty. Mówcie co poprawić.
Powrót do góry
czerstwy

PostWysłany: Czw Lut 09, 2006 2:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mysle ze to bedzie wazne i zarazem przydatne...

amatorsko ale mysle ze czytelnie

przyzwyczajony jestem do Polskich ksiazek gdzie wlasnie tak jak piszesz ze mozna sie spotkac z H zamiast B... ja si eprzyzwyczailem bo wtedy kolejne póltony nastepujace po sobei byly takie - A,B,H,C- czyli zamiast B bylo H a zamiast Bes, czy tez Ais bylo B

dlatego przy Bes mam pyajnik Very Happy bo nie jestem pewien czy tak sie pisze no ale mysle ze przez analogie tak Very HappyVery Happy
Powrót do góry
Tomek

PostWysłany: Czw Lut 09, 2006 7:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jedna pomyłka przy przepisywania ksiąg kilkaset lat temu i teraz mamy takie zamieszanie z tym H/B....
Powrót do góry
RedAktor
Site Admin

PostWysłany: Czw Lut 09, 2006 8:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nazewnictwo dźwięków B i H to dośc skomplikowany i szeroki problem, który zahacza również o kwestie tradycji i tożsamości kultury europejskiej w obecnym świecie. Do zapisu muzycznego w średniowieczu stosowano po 1000 roku tzw. notację Odona z Cluny, w której występowało tzw b molle (notowane jako b) i oraz b durum, które notowane (dla odróżnienia) było za pomocą "prostokątnego" b (takie b podobne do h). W którymś momencie rzeczywiście zaczęto stosować h zamiast prostokąnego b i tak już pozostało. Stało się to gdzieś w okolicach XIV wieku. Otwartym pytaniem pozostaje czy należy zmienić notację, tak jak to zrobiono w krajach anglosaskich (USA). Zdaniem wielu muzykologów - nie. I to z dwóch powodów. Po pierwsze, sama idea notacji literowej wywodzi się ze starożytnej Grecji. A Europa jest - w prostej linii - spadkobierczynią kultury antycznej. I o tym, że wiele słów w języku angielskim (amerykańskim) wywodzi się ze starożytnej Grecji, właśnie nie chcą (i nie muszą...) pamiętać mieszkańcy najpotężniejszego kraju na świecie, Stanów Zjednoczonych, gdzie np. zupełnie poważne zgłaszane są pomysły "politically correct" w stylu: musimy zmienić słowo mentor, ponieważ kobiety są w nim dyskryminowane, gdyż występuje w nim słowo MEN (mężczyźni), i wobec tego powinno też występować WOMEN(TOR) – żeby odróżnić kobietę mentora od mentora mężczyzny. A przecież wiemy, że słowo mentor etymologiczne pochodzenie wzięło od imienia Mentora, przyjaciela Odyseusza i wychowawcy jego syna Telemacha w Odysei Homera. Amerykanie mają wiele podobnych pomysłów, którymi starają się upraszczać otaczający świat. Tylko dlaczego my, Europejczycy, mamy się wyrzekać z tego powodu jakiejś części naszej tożsamości, naszej kultury? Nawet jeśli tradycja wzięła się błędów? Przecież również w USA istnieje wiele przypadków istnienia tradycji, która wywodzi się z błędów, albo nie zawsze jest możliwa do wytłumaczenia. Np. sami Amerykanie nie są w stanie wyjaśnić pochodzenia najpopularniejszy na świecie amerykanizmu: OK. Dziwne, że tego jednak nie zmieniają.
Po drugie, jedyną rzeczą, która tak naprawdę będzie w przyszłości odróżniać poszczególne kraje od siebie, jest kultura, ponieważ towary już są praktycznie wszędzie te same, podobne zachowania, architektura, kultura masowa to tylko kalka tej z Ameryki. Lech Falandysz w jednym z artykułów w tygodniku “Wprost” napisał kilka lat temu: "Zanik kultury utrwalanej i rozwijanej przez języki, zabijanie wyobraźni językowej i historycznej przez Internet oraz inne telemajaczenia - cofają nas do czasu, kiedy nasi praprzodkowie intelektualiści ryli mozolnie na ścianie jaskini wizerunek mamuta, bawołu lub bliźniego z dzidą."
Może więc jednak nie rezygnować z tradycji, nawet, jeśli wyrosła ona z błędu mnicha sprzed kilkuset lat...

Ostatnio zmieniony przez RedAktor dnia Czw Lut 09, 2006 9:26 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Reverb

PostWysłany: Czw Lut 09, 2006 8:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to RedAktor ujawnił nam swoją wiedzę (po raz pierwszy). Tego nie wiedziałem a moze sie przydac Wink
Powrót do góry
Amy

PostWysłany: Czw Lut 09, 2006 9:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja tam wolę H Smile Dla mnie nie ma nuty B, jest H Smile
Powrót do góry
kamien
Moderator

PostWysłany: Czw Lut 09, 2006 9:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kristofer133 napisał:
widze że chłopak sie postarał.i widać że ludzie walczą o kabel

No i bardzo dobrze, im więcej takich postów tym lepiej dla Forum.
ps. Zobaczysz niedługo sam zaczniesz walczyć Smile
Powrót do góry
czerstwy

PostWysłany: Czw Lut 09, 2006 10:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

heheh Very Happy napisalem tu B zeby nie zostac zlinczowanym Smile (bo juz kilka razy moglem byc Very Happy)

Sam osobiscie w myslach mam zawsze to H Very Happy uczyl mnie przez pewien okres teorii pewien basista i zawsze uwazalem go za gury jezli chodzi o teorie zwiazana z gitara ;] i chociarz w wielu przypadkach sie mylil (dochodzilem do tego duzo pozniej) to i tak go szanuje Very Happy miedzy innymi za to ze ma wyzsze wykrztalcenie muzyczne Very Happy (gitara basowa i pianino)

zawsze wlasnie mi tlumaczyl ze B wystepuje zamiast H w Notacji Amerykanskiej ale szczerze mowiac nigdy w ten temat zbytnio sie nie wdrazalem... bo i po co ;] nie ma dla mnie roznicy czy osoba z ktora gram mowi B zamiast H wazne jest to, ze wie co to gitara od strony teoretycznej... a w dzisiejszych czasach to bardzo zadkie..... szczegolnie na malych zadupiach , a wlasnie w takim malym miasteczku mam zaszczyt (jeszcze) mieszkac ;]
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum swiatgitary.pl Strona Główna » Warsztaty Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4