Forum

STRONA GŁÓWNA | GITARZYŚCI MIESIĄCA | IMPREZY
SZKOŁY MUZYCZNE | REDAKCJA

ZalogujUżytkownikHasło
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie    
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Forum swiatgitary.pl Strona Główna » Offtopic

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
śpiew
Autor Wiadomość
wasyl

PostWysłany: Nie Cze 03, 2007 7:53 pm    Temat postu: śpiew Odpowiedz z cytatem

witam

znacie może strony o/metody ćwiczenia śpiewu? Chciałbym sie nauczyć (amatorsko Wink żeby przynajmniej umieć przy ognisku czy gdziekolwiek zacząć chociaż (ze wszystkimi już lepiej idzie Wink śpiewać bez kaleczenia ludziom uszu...
Powrót do góry
msnrc

PostWysłany: Sro Cze 06, 2007 5:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
Myślę, że powinieneś zapisać się do jakiegoś chóru. To naprawdę pomaga. Wiem bo sam zacząłem chodzić na próby szkolnego chóru i mam wrażenie, że idzie mi nieźle. Skorzystam z okazji i sam zadam pytanie. Niedługo (19 czerwca ) mam egzamin do szkoły muzycznej. Na tym egzaminie muszę podobno coś zaśpiewać. Śpiewając na szczęście nie zjeżdżam z odpowiednich dźwięków. Mam natomiast problemy z utrzymaniem tempa. Moje pytanie jest następujące: co najlepiej na tym egzaminie zaśpiewać? Jakiś cały utwór czy może fragment, a może jakiś utwór z chóru. Utwory z chóru umiem śpiewać dobrze, ale nie wiem czy to brzmiałoby efektownie śpiewane na jeden głos.

Pozdrawiam
Powrót do góry
mikael99

PostWysłany: Czw Cze 07, 2007 12:06 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

może dobre by było spiewanie z metronomem Question znajdz jakis utwór i pocwicz z metronomem pare dobrych razy a później na sucho Very Happy i powinno wyjść równo...
Arrow metronom dobry na wszystko Razz
Powrót do góry
deftoner

PostWysłany: Czw Cze 07, 2007 8:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tez chciałbym grajac spieac ale jakos kiepsko mi to wychodzi...... Mikael99 aa na bol kregoslupa metronom pomoze? Very Happy
Powrót do góry
mikael99

PostWysłany: Czw Cze 07, 2007 10:38 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

deftoner napisał:
tez chciałbym grajac spieac ale jakos kiepsko mi to wychodzi......

ja gram i "śpiewam"/growling/ i tez mi to na początku nie wychodziło zwłaszcza w bardziej skomplikowanych miejscach niż granie samych akordów ale jak to mówią trening czyni mistrza i wierzcie mi mozna to wycwiczyć... oczywiście jednym przychodzi to łatwiej innym trudniej ale jesli chcesz/lubisz/ to robić to warto sie postarać...

deftoner napisał:
Mikael99 aa na bol kregoslupa metronom pomoze? Very Happy

jak odpowiednio przyłożysz Very Happy

pozdr. Cool
Powrót do góry
deftoner

PostWysłany: Czw Cze 07, 2007 11:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no ja bym chcial grac i cos pospiewac a'la Chino Moreno z deftones bo u mnie w miescie trudno z wokalem i samemu trzeba sie brac.... jakis krzyki ,pedalskie mruczenie itp Razz
Powrót do góry
mikael99

PostWysłany: Czw Cze 07, 2007 1:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no niestety nic samo nie przyjdzie i trzeba cwiczyć i mieć predyspozycje....
mi natomiast imponuje wokal z zespołu Opeth i to jest trudne zeby najpierw growlować a pozniej przejsc do łagodnego śpiewu... majstersztyk!
a wracając do tematu to fajnieby było znależć jakieś kursy internetowe albo chociaż stronke na której ktoś napisze jak ćwiczyć wokal!

może 'msnrc' powiesz jakie ćwiczenia macie w chórze Question

pozdrawiam Cool
Powrót do góry
deftoner

PostWysłany: Czw Cze 07, 2007 1:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jesli chodzi o growling i delikatne spiewanie to dla mnie wymiata wokal Killswtich engage albo bullet for my valentine
Powrót do góry
msnrc

PostWysłany: Czw Cze 07, 2007 3:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mikael99 napisał:

może 'msnrc' powiesz jakie ćwiczenia macie w chórze Question

Jest kilka ćwiczeń, ale do większości potrzebne jest pianino (może być fortepian, ewentualnie klawesyn). Pierwsze polega na kolejnym graniu akordów na pianinie (w przypadku C-dur: prawą ręką c,e,g oraz lewą c oktawę niższe i c dwie oktawy niższe od tego co sie gra prawa ręką). Po jednoczesnym wciśnięciu tych klawiszy lewa ręka robi to samo, co przedtem, zaś prawa gra po kolei wcześniej grane dźwięki. Za pierwszym razem (gdy na pianinie jest wciskane te 5 klawiszy) śpiewamy dźwięk c (obojętnie który, ja, pełniący w chórze rolę basu śpiewam to oktawę niższe). Potem śpiewamy razem z pianinem po kolei c,e,g. I tak po kolei każdy akord durowy. Innym ćwiczeniem jest granie przez chórzystkę (która niestety idzie w przyszłym roku na roczne zwolnienie Crying or Very sad ) wymyślonej wcześniej melodii. Gra ją kilka razy (tę melodię) a kto już zapamięta, ten za kolejnymi razami śpiewa razem z pianinem. Kolejnym ćwiczeniem jest śpiewanie cały czas tego samego dźwięku (tzn. dźwięki mogą się różnić tylko w oktawach) i jednoczesne, rytmiczne zmienianie śpiewanej samogłoski (po kolei: a-e-i-o-u). Bez pianina wykonujemy dwa ćwiczenia. Pierwsze z tej grupy polega na wymawianiu 3 razy z kolei "s", po czym rytmicznie, za czwartym razem "s" trwa najdłużej jak się da. Drugie ćwiczenie jest teoretycznie bardzo proste. Staramy się jak najdłużej ciągle wymawiać "r". Ćwiczymy również dynamikę, śpiewając jeden dźwięk i patrząc na chórzystkę i jej znaki ręką czy ściszać czy pogłaśniać. Ćwiczymy również na tak zwane "murmurando" (nie wiem jak to sie pisze). Polega to na śpiewaniu z zamkniętymi ustami (oczywiście wydobywane wtedy dźwięki to tylko mruk). Dobrze jest przed tymi ćwiczeniami (oraz przed koncertem) rozruszać sobie policzki rękami, poruszać językiem, rozruszać kark. Najważniejszą sprawę zostawiłem na koniec. Wykonując wszystkie ćwiczenia oraz śpiewając, dla lepszych efektów, powinno się brać oddech tylko i wyłącznie na przeponę (objawem "niebrania" oddechu na przeponę jest podnoszenie ramion podczas nabierania powietrza). Biorąc oddech na przeponę mniej sie męczymy i mamy dłuższy sustain. Aha, jeszcze jedno, oczywiście najlepszym ćwiczeniem jest śpiewanie utworów. Mam nadzieje, że komuś pomoże to, co napisałem.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
deftoner

PostWysłany: Czw Cze 07, 2007 3:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z góry dzieki Wink
Powrót do góry
JanekGransort

PostWysłany: Wto Lis 24, 2009 6:48 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej! Zapraszam Was na moją stronę: http://wokalmania.pl

Piszę tam sporo na temat głosu i nauki śpiewu. Są też do pobrania ćwiczenia w mp3!

Niedawno powstało też forum: http://forum.wokalmania.pl

Pozdrawiam i życzę sukcesów! Wink

Janek
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum swiatgitary.pl Strona Główna » Offtopic Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1