| Autor |
Wiadomość |
DeV
|
Wysłany: Pon Sty 16, 2006 1:08 pm Temat postu: Uwagi do magazynu TG |
|
|
Wyszły juz dwa numery TG, obydwa posiadam, magazyn ciekawy, ale ma parę wad ( wg mnie ):
1) chyba najważniejsza, zbyt ogólnikowe testy, sprzęt do testu jest trafnie dobrany, lecz sama recenzja zbyt któtka i mało szczegółowa. Testy na stronę są z pewnością zbyt małe objętościowo (gdzie sporą część zajmuje sama grafika). Wiem że trudno jest napisać coś takiego, ale jest to ważny element.
2) Ogólnie wszystkie artykuły mogłyby być większe objętościowo, trochę za duzo grafiki (a raczej grafika jest za duża tj. czcionka nagłówków, tabelki), która jest jedynie dodatkiem do tekstu, a nie odwrotnie. Obecna szata graficzna jest bardzo ładna i miło się wszystko czyta, ale czasem zajmuje zbyt dużo miejsca.
3) zbyt duża ilość reklam w porównaniu do objętości pisma. Reklamy w najnowszym numerze zajmują ponad 30 stron magazynu przy około 120 stronach całości czyli wychodzi ze 1/4 to rekalmy. Oczywiście nie mam nic przeciwko reklamom wiadomo przecież że one pomagają Wam się utrzymać, ale ten współczynnk jest wg mnie zbyt duży. Najlepszym sposobem eliminacji byłoby spełnienie punków 1) i 2).
4) trzebaby podkręcić trochę poziom merytoryczny magazynu, język artykułów jest bardzo dobry, ale przydałoby się troszkę więcej fachowości i detali (nie mówię że obecnie magazyn nie jest "fachowy"; wiąze się to z poprzednimi uwagami), bo chyba lepiej czytać o czymś czego się nie wie czy nie do końca rozumie, niż to co wiemy doskonale.
Dziękuję jeśli ktoś przeczyta to moje marudzenie. Chciałbym aby wzięto pod uwagę te wypociny, wszystko to dlatego by TG było jeszcze lepsze, szczególnie gdy na drodze pojawił się konkurent (trzeba udowodnić kto tu jest lepszy). Nie chciałem juz porównywać obu magazynów bo to jest bez sensu, napisałem czego mi brakuje w TG.
POZDRAWIAM |
|
| Powrót do góry |
|
Pitbull
|
|
| Powrót do góry |
|
DeV
|
Wysłany: Pią Sty 20, 2006 4:44 pm Temat postu: |
|
|
| dziwi mnie to że nikt poza Pitbullem nie wypowiedział się na ten temat, niby 40 wyświetlen ( w tym ze 3 moje), a nikt nie chciał zabrać głosu, czy sie zgadza czy nie czy ew dodać swoje uwagi. |
|
| Powrót do góry |
|
jaro
|
Wysłany: Pią Sty 20, 2006 11:34 pm Temat postu: |
|
|
Eeee... Moze ja cos napisze.
podobno redaktorem gitarzysty jest gosciu, ktory ma gitara.pl, trudno chyba tam bedzie liczyc na obiektywna opinie ( cos mi sie widzi, ze polski gitarowy internet sie juz powoli skomercjalizował. A było tak pięknie...
Jak widze tematy pt. wybrac taka gitare czy taka, a potem widac w kolejnych postach same zalety jednej i wady drugiej to od razu widac, ze komus zalezy bardzo na sprzedazy...
W sumie od dawna pieniadz rzadzi swiatem, wiec i internetem tez pewnie bedzie. |
|
| Powrót do góry |
|
Bodzio
|
Wysłany: Sob Sty 21, 2006 12:51 am Temat postu: |
|
|
Skąd masz takie informacje??
Na forum gitara.pl udziela się Adam Fulara i to chyba byłoby tyle. |
|
| Powrót do góry |
|
kamien Moderator
|
Wysłany: Sob Sty 21, 2006 9:50 am Temat postu: |
|
|
hmm no nie wiem ja też się udzielałem na tym forum a teraz nie mogę wejsc na swoim nicku wyswietla mi takie coś
Warning: ob_start(): output handler 'ob_gzhandler' cannot be used twice in /home/gitara/public_html/forum/include/functions.php on line 936
An error was encountered
Error: Unable to write quickjump cache file to cache directory. Please make sure PHP has write access to the directory 'cache'.
wygląda jak błąd ale jak się wyloguję to mogę bezproblemów śmigać po forum :/ nicka mam takiego samego jak tu :/
O juz się naprawiło !! wiec to jednak był błąd 
Ostatnio zmieniony przez kamien dnia Pon Sty 23, 2006 11:09 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
Adam Fulara
|
Wysłany: Pon Sty 23, 2006 12:36 am Temat postu: |
|
|
eee tam, chłopaki dajcie spokój z teorią spiskową..... Czy to ważne, kto z kim gdzie i dlaczego? W zasadzie w tej chwili do czasopism dołączyło się wielu użytkowników forum takiego czy innego, w tym właściciel Guitar Zone i właściciel gitara.pl, ale także Yard, ja i wielu innych. Nic nie jest bez powiązań.
Ja też nie chcę z nikim walczyć, po prostu piszę dla TopGuitar i tyle. |
|
| Powrót do góry |
|
Krzysztof Błaś
|
Wysłany: Pią Cze 30, 2006 6:33 pm Temat postu: |
|
|
Witam rzeczywiście wygląda mi to na teorię spiskową. Btw co masz na myśli mówiąc o traktowaniu jak "święta krowa"? Może mnie uświadomisz bo chyba coś mnie ominęło Nic nie poradzę na Twoją antypatię do mnie, niemniej nie żywię takiej do Ciebie gdyż Cię nie znam. Bardzo fajnie że są 2 czasopisma na rynku dla gitarzystów, mam nadzieję że z czasem będzie ich więcej tak jak w innych cywilizowanych krajach. Ostatnią rzeczą jaką należy robić to udowadniać, że któreś jest gorsze bo to doprowadzi do tego że zamiast cieszyć się z różnorodności stworzymy sobie problem do narzekania (ponoć klasyczna przypadłość Polaków - tak źle i tak niedobrze). Jeśli chodzi o forum gitara.pl to tak się składa że niektórzy z bardzo dawno zarejestrowanych tam osób
podjęli współpracę z "Gitarzystą", bo niby dlaczego nie? - nie było odwrotnie. To nie zmienia niczego i nikt nie próbuje za wszelką cenę wcisnąć takiego czy innego czasopisma - to jest teoria spisku. Mimo że współpracuję obecnie z "Gitarzystą" niegdyś współpracowałem z czasopismem "Gitara i Bas" i "Muzyk FCM"- w dalszym ciągu żywię dużo sympatii dla tych wydawnictw i prawie regularnie czytuje. Cóż czasem jest się piszącym, a czasem czytającym. Mam nadzieję że znajdzie się miejsce dla wszystkich magazynów na rynku, bo wszystkie one są dla czytelników i dla nich powstały , a nie dla jakiejś grupy biznesmenów chcących zrobić świetny interes na niczego nieświadomej braci gitarowej. Myślę że podjudzanie nienawiści jest w pierwszej kolejności zwykłą manipulacją.
Pozdrawiam wszystkich czytelników wszystkich magazynów - jesteśmy gitarzystami i niech nas łączy muzyka a nie dzielą przekonania. |
|
| Powrót do góry |
|
Jumping Moderator
|
Wysłany: Pią Cze 30, 2006 9:07 pm Temat postu: |
|
|
| Krzysztof Błaś napisał: | | ...jesteśmy gitarzystami i niech nas łączy muzyka a nie dzielą przekonania. |
Nie znam Cię człowieku albo mądrze gadasz
Dobrze by było gdyby wszyscy gitarzyści, i w ogole muzycy, podchodzili tak do sprawy - jak wyżej
Pozdrawiam! |
|
| Powrót do góry |
|
Ryba
|
Wysłany: Sob Lip 01, 2006 7:14 am Temat postu: |
|
|
Podpisując sie pod punktami DeV-a:
1) Zgadzam się w stu procentach. Zakupiony mam jedynie numer Listopad/Grudzień, na temat innych sie nie wypowaidam bo zwyczajnie nie pamiętam zbyt dobrze zawartych recenzji. W posiadanym numerze za dobrze zrobione recenzje można uznać Music Mana Silhouette Special( choć to typ numeru, więc wiadomo że poświęcone jest sporo tekstu) i Ibka S 2075 FW. Konkretne, fachowe. A obrazki naprawdę można by zmniejszyć, gitarzyści nie są gląbami, niektórzy lubia sobie poczytać.
2) Wiadomo że grafika robi wrażenie ale obawiam się o powtórzenie blędu GiBbu, gdzie pismo składało się z samych obrazków, a teksty- nie ukrywajmy- były w ten czy inny sposób sponsorowane.TG upadnie szybciej niż powstało w takim wypadku.
3) Niestety, reklamodawcy utrzymują pismo, tak jest w czaspopisamch z każdej branży. Oby tylko nie przyjeło to rozmiarow paranoi, jak w wyżej wspomnianym miesięczniku.
4) Cholernie istotne. Jeżeli miejsca na tekst jest mało, to należy je zająć KONKRETAMI. Zdania nie związane z recenzją(dzisiaj rano otrzymałem tą piękną gitare, bardzo podobała sie mojej żonie)- do obcięcia. Niech redakcja zatrudni w tym celu jakiegoś specjalistę z Faktu czy Super Expresu, wróże rychlą poprawę
Nie ma żadnej teorii spisku- wiadomo że w każdym forum są ludzi mniej czy więcej powiązani z tą branżą, ale z 90% to zwykli czytelnicy. |
|
| Powrót do góry |
|
manon
|
Wysłany: Wto Lip 11, 2006 8:19 pm Temat postu: |
|
|
kilka uwag z mojej strony:
moim zdaniem TG pomalu zaczyna zostawac w tyle za konkurencja (wszystkie moje uwagi sa zwiazane z porownaniem z pewnym miesiecznikiem, ktorego nazwy tu nie napisze bo nie ma potrzeby):
1. jak dla mnie czyli poczatkujacego gitarzysty i basisty jest za malo warsztatow na bas to prawie wogole nie ma (TG to dwumiesiecznik wiec tym bardziej tego nie rozumiem);
2. brakuje dodatkow takich jak np. cd czy dvd z podkladami z cwiczeniami i testowanym sprzetem; (chyba w pierwszym numerze TG byla mowa o jakis plytkach plakatach paskach etc etc);
3. w calym magazynie brakuje mi wywiadow z muzykami historiami legend, tudziez polskiej sceny muzycznej (sa ale strasznie male ilosci);
4. brakuje mi rowniez szerszych informacji na temat imprez muzycznych, opisow ciekawych koncertow etc.a dzieje sie tego duuzo;
narazie tyle jak mi cos jeszcze wpadnie do glowy to sie wyzale ale prosze pomyslcie nad tym gdyz na poczatku TG bylo o wiele lepsze niz miesiecznik do ktorego go porownuje niestety zmienilo sie to przez te pol roku |
|
| Powrót do góry |
|
Jumping Moderator
|
Wysłany: Wto Lip 11, 2006 9:58 pm Temat postu: |
|
|
Co do Twojego 1-go punktu. Moim zdaniem jest wystarczająco warsztatów i są prowadzone z głową. Podstawy Harmonii i Improwizacji. Konkretne informacje, które każdy może rozwinąć przy pomocy dziesiątek książek, stron internetowych, materiałów powszechnie dostępnych, a przede wszystkim własnej pracy. TG to nie szkółka niedzielna! Są setki innych źródeł gdzie możesz znaleść przeróżne ćwiczenia, techniki itd.
Natomisat zgadzam się z punktem 2-im. Powinna być płytka CD z nagranymi próbkam testowanych sprzętów w danym numerze. I parę podkładów do ćwiczeń, improwizacji.
Też byłoby fajnie jakby w każdym numerze była stała rubryka, w której byłby wywiad z jakimś polskim profesjonalnym gitarzystą.
Tak poza tym TG stoi na bardzo wysokim poziomie- i oby tak dalej! |
|
| Powrót do góry |
|
manon
|
Wysłany: Wto Lip 11, 2006 10:54 pm Temat postu: |
|
|
| Jumping napisał: | | TG to nie szkółka niedzielna! |
ok rozumiem nie mowie o tym zeby zamieszczac akordy tylko chodzi mi o ilosc tych warsztatow mogloby ich byc troche wiecej dla zaawansowanych i tych mniej zaawansowanych
| Jumping napisał: |
Są setki innych źródeł gdzie możesz znaleść przeróżne ćwiczenia, techniki itd.
|
no to skoro sa inne zrodla to po jakiego grzyba marnowac kartki na warsztaty nie zabardzo rozumiem tego zdania |
|
| Powrót do góry |
|
Jumping Moderator
|
Wysłany: Wto Lip 11, 2006 11:34 pm Temat postu: |
|
|
Ponieważ po jakimś czasie uzbiera Ci się kawałek porządnej wiedzy z tych numerów. I o to w tym właśnie chodzi. Poza tym te kursy Harmonii i Iprowizacji prowadzonę są bardzo fajnie. Nie tak jak w niektórych książkach lub czasopismach, że profesor pisze dla profesora - bo dla ucznia jest to czeski film. A to, co kto zrobi z daną wiedzą (np. w celu poszerzenia danego tematu, zajrzy do innych ksiązek itd), to jest indywidualna sprawa każdego.
A nie żeby z TG robić profesjonalny kurs dla początkującego. O to mi chodziło  |
|
| Powrót do góry |
|
manon
|
Wysłany: Wto Lip 11, 2006 11:40 pm Temat postu: |
|
|
no to teraz juz rozumiem o co Ci chodzilo wczesniej tak siak czy owak do basu tojuz dawno nic nie bylo a szkoda mam nadzieje ze TG sie porprawi bo to naprawde fajna gazetka  |
|
| Powrót do góry |
|
|