| Autor |
Wiadomość |
Qik
|
Wysłany: Pią Lut 02, 2007 3:47 pm Temat postu: Ah ten dur... |
|
|
Ludzie mam pewien problem. Zacząłem ćwiczyć sobie parę układów durowych ale nie mam pojęcia jak to użyć w solówce jakiejś szybkiej. Może macie na necie jakieś swoje nagrania z tego typu rzeczami? Pozdro  |
|
| Powrót do góry |
|
byku92
|
Wysłany: Pią Lut 02, 2007 11:05 pm Temat postu: |
|
|
masz ten problem z którym borykają sie na początku chyba wszyscy narazie spróbuj użyć tego w solówce jakiejś wolnej, a potem próbuj coraz szybciej improwizować i będzie ci to łatwo przychodziło, ale to przyjdzie z czasem... ile grasz na wiośle?? |
|
| Powrót do góry |
|
Qik
|
Wysłany: Sob Lut 03, 2007 12:01 pm Temat postu: |
|
|
2 lata To nie chodzi o szybkość tylko bardziej o zastosowanie. W wolnych to umiem. ALe mam już szybkość w łapie tylko chodzi mi o zastosowanie  |
|
| Powrót do góry |
|
Tomek
|
Wysłany: Sob Lut 03, 2007 6:24 pm Temat postu: |
|
|
| Do tak prostej rzeczy trzeba dojrzeć. |
|
| Powrót do góry |
|
Qik
|
Wysłany: Czw Lut 08, 2007 8:30 am Temat postu: |
|
|
Nie pomagasz mi Tomek... tylko ze w jakis sposob musze do tego dojrzec, wiec dajcie mi przyklady utworow dzieki ktorym bede mogl dojrzec  |
|
| Powrót do góry |
|
Qik
|
Wysłany: Nie Lut 11, 2007 1:33 pm Temat postu: |
|
|
| jejku ale was zagiołem... |
|
| Powrót do góry |
|
Anioł
|
Wysłany: Nie Lut 11, 2007 2:38 pm Temat postu: |
|
|
oto dlaczego nie jestem zwolennikiem stawiania techniki na pierwszym miejscu - technika sama dla siebie jest bez sensu, najważniejszy jest F L O W :]
jak znasz gamy układy czy co tam wolisz to próbuj jakoś wpasować to w melodie, główny temat muzyczny tego do czego chcesz dorobić solo, zrób jakieś fajne zejście, bending, powtórzenie, szmery bajery i wyjdzie - dobra solówka to wynik dobrej wyobraźni grającego a techniki dopiero na drugim miejscu - moim zdaniem taki vai np może sie schować w buty ze swoją techniką przy satrianim który ma meliczność i zajebistego flowa a jego melodie naprawde zostają w głowie |
|
| Powrót do góry |
|
Bialcon
|
Wysłany: Nie Lut 11, 2007 7:45 pm Temat postu: |
|
|
tak tylko szkoda ze 90% ludzi woli vai'a bo wyrabiscie kreci wajcha i zapieprza 20 dzwiekow na sekunde
jakby nie popatrzec satch tez ma naprawde za**bista technike  |
|
| Powrót do góry |
|
Jumping Moderator
|
Wysłany: Pon Lut 12, 2007 9:25 am Temat postu: |
|
|
Wszystko jest wazne. Powiedz mi Anioł jak cos zagrasz jak nie posiadasz odpowiedniego warsztatu? Jak zrobisz zejscie jak nie potrafisz zagrac rowno i dokladnie?, jak podciągniesz strune jak nie masz sily i nie robisz tego pewnie bez falszu? jak w ogole grasz bez odpowiedniej artykulacji? Chyba ze wychodzisz z zalozenia "ze grac kazdy moze". Propunuje wszystkim tak myslącym osobą pojechac na jakies warsztaty gitarowe. Bardzo szybko zejdziecie na ziemie, i zobaczycie jak sie mylicie!
Jak zagrac solo w A-dur? - zajrzyj do teorii i bedziesz wiedziec. Rozłoz Akordy na czynniki pierwsze i bedziesz wiedziec jakich mozesz uzyc dzwieków, co za tym idzie, jakich skal itd. Jak bedziesz miec opanowany gryf i mogl zagrac np od A w kazdej pozycji nie bedziesz mial problemu z pomyslami. Do tego dochodza cwiczenia techniczne, bo co Ci przyjdzie z pomyslu jak nie bedziesz miec techniki? I kolo sie zamyka. Wszystko jest wazne. Jezeli nie masz na to czasu albo CI sie nie chce, wez pod warsztat utwory jakis zespołów badz instrumentalistow, ktrore sa grane w tonacji A-dur i zobacz jakie skale i techniki tam stosują. Lepiej na tym wyjdziesz niz czekac az ktos Ci tutaj napisze dzwięk po dzwięku jakąs konkretną zagrywkę.
Satriani ma świetna technike i wyczucie. Oprocz wymiatania potrafi zagrac piekna melodie, co nie jest najmocniejsza strona np. Vai-a. Daltego wszyscy gitarzysci bardzo go szanują. |
|
| Powrót do góry |
|
Bialcon
|
Wysłany: Wto Lut 13, 2007 11:53 am Temat postu: |
|
|
ja proponuje tak jak sam robie: najpierw wyuczyc sie skal itp. nawet bez duzej praktyki, potem uczyc sie prostych utworow np. jak cryin satrianiego i "podgladac" wszystkie bajery zwiazane z uzyciem skali  |
|
| Powrót do góry |
|
byku92
|
Wysłany: Czw Lut 15, 2007 1:47 pm Temat postu: |
|
|
dobrym sposobem jest też granie utworów ze słuchu, wszyscy to wiedzą bo to bardzo rozwija. i jeżeli nie możesz zagrać jakiegoś całego utworu bo jest dla ciebie po prostu za trudny to sobie spróbuj grać jakiś kawałek który ci sie podoba, jakąś zagrywke czy coś w tym stylu, ogrywaj to, powoli, coraz szybciej... próbuj to grać z inną artykulacją itp. kombinuj z tą zagrywką, to też rozwija  |
|
| Powrót do góry |
|
Qik
|
Wysłany: Pon Lut 19, 2007 12:05 pm Temat postu: |
|
|
| Technikę to już mam i wiem że mam ograć wszystko co sie da. Mam ograny dur z trzech miejsc i do tego czasem gram po skali molowej. Podoba mi się z rozkładaniem akordów. Nigdy o tym nie myślałem. |
|
| Powrót do góry |
|
Ajgor
|
Wysłany: Sro Lut 21, 2007 11:06 am Temat postu: |
|
|
| Cytat: | ak tylko szkoda ze 90% ludzi woli vai'a bo wyrabiscie kreci wajcha Very Happy i zapieprza 20 dzwiekow na sekunde
jakby nie popatrzec satch tez ma naprawde za**bista technike Very Happy |
Nawet ma taka sama technike, jak Vai, a raczej odwrotnie. Vai ma taka technike, jak Satch, bo to przeciez Satch uczyl Vaia gry na gitarze Jak widac nizle go nauczyl:) |
|
| Powrót do góry |
|
LittleGi
|
Wysłany: Sro Lut 04, 2009 3:19 pm Temat postu: |
|
|
| Cytat: | oto dlaczego nie jestem zwolennikiem stawiania techniki na pierwszym miejscu - technika sama dla siebie jest bez sensu, najważniejszy jest F L O W :]
jak znasz gamy układy czy co tam wolisz to próbuj jakoś wpasować to w melodie, główny temat muzyczny tego do czego chcesz dorobić solo, zrób jakieś fajne zejście, bending, powtórzenie, szmery bajery i wyjdzie - dobra solówka to wynik dobrej wyobraźni grającego a techniki dopiero na drugim miejscu - moim zdaniem taki vai np może sie schować w buty ze swoją techniką przy satrianim który ma meliczność i zajebistego flowa a jego melodie naprawde zostają w głowie" |
Genialne. I świetnie, zwięźle napisane. Zgadzam się.  |
|
| Powrót do góry |
|
|