Forum

STRONA GŁÓWNA | GITARZYŚCI MIESIĄCA | IMPREZY
SZKOŁY MUZYCZNE | REDAKCJA

ZalogujUżytkownikHasło
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie    
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Forum swiatgitary.pl Strona Główna » Offtopic

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
czy w polsce nie ma dobrych kapel rockowych?? Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Autor Wiadomość
bambusbas

PostWysłany: Pią Sie 18, 2006 9:22 pm    Temat postu: czy w polsce nie ma dobrych kapel rockowych?? Odpowiedz z cytatem

proponuje zrobic zestawienie polskich zespołów grajacych rocka szeroko pojętego od lekkiego grania git po mocne riffy ( nie piszcie o zespołach metalowych takich jak Vader czy kot behemot) Wink chodzi o rocka moze być hard ale rock. a wiec moje propozycje:
-coma
-pustki
-myslovitz
-cool kids of death
-komety
-hunter
-hey
piszcie zespoły które wydały przynajmniej jedna płyte bo takich lokalnych to jest b.duzo a nikt ich nie zna Smile Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
PS. w tym temacie proponuje takze dyskutowac nad kondycja i poziomem polskich kapel!!
Powrót do góry
Soulmag 1990

PostWysłany: Pią Sie 18, 2006 9:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z tych wymienionych to dodam jeszcze hush. taka leszczynska kapela, bylem na ich koncercie kiedys i graja fajnie Smile
Powrót do góry
bambusbas

PostWysłany: Pią Sie 18, 2006 9:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

soul ale może byś skomentował sprawe hmm... Wink bo wszyscy zlewaja nasza rodzimą muze a potem: " a unas w kaju to bida z nedza w muzyce"
Powrót do góry
Prymas

PostWysłany: Pią Sie 18, 2006 10:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

coma - są zajebiści
Powrót do góry
bambusbas

PostWysłany: Pią Sie 18, 2006 10:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no to popisałeś prymas Razz wiem ze sa zajebiści dlatego napisałem ich jako pierwszy zespol bo sa miłodzi i ambitni Very Happy
Powrót do góry
Jumping
Moderator

PostWysłany: Pią Sie 18, 2006 10:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Stary bez urazy, ale wymienione przez Ciebie kapele oprócz Comy i Huntera, to są kluchy z mlekiem a nie rockowe kapele. Byłeś kiedyś na koncercie tych zespołów? Tego się sluchać nie da, chyba że do kotleta jak kto lubi. Tylko nie mów, że było super na jakimś darmowym festynie z okazji święta kółka gospodyń domowych, bo tam równie dobrze mógłby wyskoczyć wielki ptak z ulicy sezamkowej na banjo w płonących hajdawerach, i też wszyscy świetnie by się bawili. Ostatnio widziałem Hey i myślałem że się pochlastam, tak przynudzali że nie wiedzialem czy to jakieś szanty czy koncert rockowy. Kiedyś moze zrobili parę dobrych kawałków ale teraz smęcą a nie grają. Swego czasu najlepszą kapelą rockową w polsce było O.N.A., co potwierdzały występy live. Spokojnie mogliby odnieść sukces na zachodzie. Gdyby funkcjonowali w normalnym kraju pewnie by tak było ale to już inna bajka. Problem w tym, że coraz mniej jest kapel kóre grają porządną, ambitną muzykę, a nie pod publiczke gnioty jakieś. Cała wina spoczywa na tych wszytskich "specjalistach" w wytwórniach muzycznych, którzy narzucają kapelą swoje chore wizje, i albo wóż albo przewóz. Zresztą pisałem już o tym ( http://www.topguitar.pl/forum/viewtopic.php?t=286 )
Reasumując, dzisiejszy rynek muzyczny w polsce to DNO! Co raz częsciej kapele rezygnują z dużej promocji, kontraktów z wielkimi firmami fonograficznymi, tylko dlatego żeby nikt nie ingerował w ich twórczość, nic nie narzucał. Chą grać po prostu swoje, to co czują, bez szmacenia się i sprzedawania.

Ostatnio zmieniony przez Jumping dnia Pią Sie 18, 2006 11:04 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
bambusbas

PostWysłany: Pią Sie 18, 2006 11:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

chyba pomyliłeś nazwy co poniektórych kapel : cool kids of death czy oni do kotleta graja pustki i komety to ty wogole znasz bez urazy ale chyba nie wiesz o czym mówisz. naprawde!!! wiem wiem hey teraz przynudza (według ciebie) a moze poprostu trzeba dojzec do niektórych rzeczy. myslovitz wiesz nie wiem czy byłes kiedyś na ich koncercie bo nie wiesz o czym mówisz!!! generalnie granie solówek w stylu radiohead przez 15 min. to totalna komercja przeciez, a to ze ktoś sprzedaje plyty to zle??dodam ze byłem na koncertach wszystkich z nich oprucz comy Wink ale to inny szczegol. a to co napisałes o rezygnacji z duzych wytwurni i kontraktów to prawda przykładem są pustki i komety Wink ale co ja tam wiem Smile pozdrawiam
PS. i o taką dyskusje mi chodziło a no i O.N.A to była klasa sama w sobie chciaż pan grzegorz s. to trozeczke komiczna postac ale ONA daje rade Twisted Evil Twisted Evil
Powrót do góry
Prymas

PostWysłany: Pią Sie 18, 2006 11:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Myslovitz w zrobili taką jazdę na darmowym koncercie (dni oświęcimia), że większoś powyżej 30 wymiękła Smile nie zdzierżyli takiej gitarowej psyhodelii. a kto by pomyślał... Wink
Powrót do góry
bambusbas

PostWysłany: Pią Sie 18, 2006 11:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

generalnie twoj temat wymiata zgodze sie z wszystkim co napisałeś ale nadale bede bronił tych zespołów które wymieniłem nawet hey Wink poprostu sie zestarzeli i graja cos bardziej dla ducha Very Happy jeszcze raz pozdro keep fuckin polish rock Very Happy
Powrót do góry
Prymas

PostWysłany: Pią Sie 18, 2006 11:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jak dla mnie to hej nie gra już rocka. to jakiś pop, ale nie rock raczej. sam do końca nie wiem, ale nie będę się wsłuchiwał bo nie podoba mi się to co grają Smile
Powrót do góry
Jumping
Moderator

PostWysłany: Pią Sie 18, 2006 11:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cool kids of death to jest rock twoim zdaniem? raczej punk-rock, alternatywne granie. Nie grają do kotleta, pozostałe 2-e kapele pustki i komety też nie, ale nie są jacyś porywający, trzeba to lubić. Tylko my mówimy o poziomie artystycznym i technicznym. A jak ty mi mowisz o 15 minutowych solówkach mislowitz no to wszystko jasne. Tak się składa że byłem również na koncercie Myslovitz i widziałem parę w TV, i ręce opadają. Gitarzysta robi takie kwasy ze włosy stają dęba, a wokalista fałszuje. I w dalszym ciągu są to smęty. Tak na marginesie gitarzysta Radiohead też nie jest super przykładem dobrego instrumentalisty Wink Ten zespół jak i np Oasis też pitoli o 7-u zbójach. Tylko mają coś czego w naszym kraju brak -profesjonalną ekipe która zajmuję się ich promocją, ludzi którzy nie boją się zainwestować itd. Dlatego się wybili.
Nie chce żebys myślał że naskakuje na Ciebie, tylko w naszym kraju liczy się szybki zysk, kosztem własnie twórczości, wykonania. Cierpimy na brak porządnych rockowych kapel dużego kalibru. To co teraz jest ( i nie mówimy o kapelach alternatywnych) to obraz nędzy i rozpaczy, wszystko na jedno kopyto. Wystarczy widomość że nasz rynek muzyczny jest na przed-ostatnim miejscu na świecie. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że nic narazie nie wskazuje na poprawę.
Powrót do góry
bambusbas

PostWysłany: Pią Sie 18, 2006 11:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

radiogłowi to napewno maja taki marketing który nazywa sie POMYSŁ a tak wogole to w muzyce nie chodzi kto szybciej i lepiej! mnie osobiscie waj i satrjani nie kręcą i co mowie ze to nie rock jest to rock wielką geba punk rock nie ma elemętów rocka?? a z pustkami i kometami zapewnne masz tak jak ja z tymi panami których wymieniłem wczesniej a czy muza alternatywna nie moze byc nazwana rockem jeśli w takiej stylistyce sie porusza ?? jesli chodzi o myslovitz to zrobienie takiej korby to jest rispekta!! a co do fałszów wokalnych rojka to są mniejsze niz satrianiego Wink i nie pisz ze on jest git jesli spiewa to tez sie z tego rozlicza przed bogiem i sluchaczami Very Happy
Powrót do góry
Jumping
Moderator

PostWysłany: Sob Sie 19, 2006 12:13 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy ja pisalem coś takiego:
bambusbas napisał:
a tak wogole to w muzyce nie chodzi kto szybciej i lepiej!

Raczej nie. A co do takich panów jak Satriani- to jest gość który potrafi połączyć niesamowitą technikę z piękną melodią i pomysłem, czego nie można powiedzieć o np. takim panu jak Malmsteen, gdzie oprócz techniki (latania po gryfie jakby się nawciągał i tych jego już nudnych ruchach scenicznych), nie posiada nic godnego zainteresowania.
Mówiąc "porządne wykonanie", mam na myśli np. takie zespoły jak Metallica, Toto, czy nawet Limp Bizkit gdzie ich brzmienie po prostu powala, nie mówiac o wykonaniu i całej otoczce towarzyszącej koncertowi. Trzy zupełnie rózne od siebie bandy, ale na każdym z nich (live) emocje są gwarantowane. Tego właśnie u nas brak. Większość kapel w polsce jest bezpłciowa, a ich brzmienie (chociaż obstawieni są sprzętem za cięzkie milony, prs-y , mesy itd) jest spłaszczone, plastikowe, nijakie. I tu nasuwa się pytanie - dlaczego? Przecież mamy dostęp do tych samych nowinek technicznych co zachód, do tych samych instrumentów, nagłośnienia itd. Dlaczego więc jest taka diametralna różnica pomiędzy naszymi zespołami a zespolami z zachodu?
Powrót do góry
Tomek

PostWysłany: Sob Sie 19, 2006 8:22 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z zespołów wymienionych w pierwszym poście doceniam jedynie Comę... ewentualnie jeszcze Myslovitz.
Prawda jest taka że wiekszosc rodzimych kapel które wychodzą na światło dzienne mają bardzo przewidywalny żywot - jeden album, jeden hit w radio, i koniec. Wszystko jest robione na jedno kopyto, bez pomysłu, bez żadnego polotu. Bez energii i emocji jakie powinien mieć porządny rock. Chyba tylko Coma ratuje tą sytuację - chwała jej za to, dawno nie było u nas tak pierwszoklaśnego zespołu.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
Ryba

PostWysłany: Sob Sie 19, 2006 12:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spokojnie, ratuje nas jeden człowiek grający ambitną muze- Jumping!Very HappyVery HappyVery Happy
Tak na powaznie, w polskim rocku w ogóle nastąpiła jakaś stagnacja. Myslovitz i Negatyw zrobili się bardziej brytyjscy od brytyjczyków. Coma po rewelacyjnym debiucie nagrala album.. malo porywający, mówiąc delikatnie. CKOD? Tak sie składa ze byłem niedawno na ich koncercie, dobrze wypadły jedynie kawałki z pierwszej płyty, nowe numery cienutko.. za mało porywające jak na punk, za mało wciągające jak na alternatywe, jak dla mnie. Polskie zespoły dręczy chyba klątwa pierwszego albumu;). Czyli najpierw rewelka, potem po równi pochyłej.
Dla mnie jest zespół który trzyma światowy poziom i rozpierdala koncertowo. Acid Drinkers. Po prostu:sounds good.
Jumping zadal pytanie: co z tą polską. Moim zdaniem są dwie przyczyny: po pierwsze primo- w Stanach muza rockowa istnieje od dawna, u nas od lat kilkunastu. Kiedy na zachodzie były dragi i rockandroll, u nas był grzeczny bigbeat. Nie bylo mowy o mocnym uderzeniu, a tam trwa to już od lat i ewoluuje. Polskie zespoły sila rzeczy kopiowały zachodnie wzorce, a wiadomo że może to roznie wychodzić.
Po drugie primo- w stanach istnieje BIZNES muzyczny, w zespoły sie inwestuje, intensywnie reklamuje, itd. U nas istnieje masa ambitnych, grajacych świetną muzyke kapel nie mających szans sie pokazac wiekszej publiczności.Hunter na szanse czekał bodajże 8 lat? Przypadek Comy jest podobny. Zresza nie tyczy ise to tylko cieżkiej muzy, Michal Wiśniewski sam jeździł po klubach, domach kultury i wciskał bilety, plakaty. Po prostu strach jest inwestować w coś nowego, przecież 90% mlodziezy i tak pobawi sie w dykotece...
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum swiatgitary.pl Strona Główna » Offtopic Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4